Fotograf/Källa: Urban Jörén

Skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo har anställts som lektor och prefekt vid Institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola.

Josette Bushell-Mingo har under 35 år arbetat som konstnärlig ledare, skådespelare och frilansande regissör i Storbritannien, Sverige och i andra länder. Sedan 2005 är hon konstnärlig ledare på Tyst teater, Riksteaterns scenkonst på teckenspråk. Hon är även gästprofessor vid Coventry University i Storbritannien sedan 2017 och knuten till Liverpool Unity Theatre och Keswick Theatre Storbritannien som scenkonstnär.

Driva strategiska utvecklingen
Vid Institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola utbildas skådespelare och mimskådespelare för professionell verksamhet inom teater, film, radio och tv. Som prefekt och chef för institutionen kommer Bushell-Mingo bland annat att driva den strategiska utvecklingen av institutionens utbildning och forskning.

– Jag är glad över att bli en del av Stockholms konstnärliga högskola och hoppas kunna tillföra inspiration och nya perspektiv. Jag har en passion för skådespelare och deras processer och vill vara med och utveckla Stockholms konstnärliga högskola till en ännu mer inkluderande, mångsidig, politisk och artistiskt utmanande arena för konstnärlig kunskap, säger hon.

 

Paula Crabtree, rektor vid Stockholms konstnärliga högskola ser fram emot ett givande samarbete.
– Jag är mycket nöjd med att Josette Bushell-Mingo börjar som prefekt för Institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola. Hennes långa och breda erfarenhet som skådespelare, regissör och konstnärlig ledare kommer att bidra till utvecklingen såväl av institutionen som hela Stockholms konstnärliga högskola.

Uppvuxen i London

Josette Bushell-Mingo är uppvuxen i London och utbildad vid Barking College of Technology i film, litteratur, teater och scenografi. Som regissör har hon satt upp en rad föreställningar. Som exempel kan nämnas FAME-visukalen och Bernardas hus på Tyst teater, 24 timmar Svart kvinna och En druva i solen på Riksteatern och Cabaret på Norrbottensteatern. Bland övriga regiuppdrag kan nämnas världspremiären av Margret Atwoods The Penelopiad med The Royal Shakespeare Company och The African Trilogy i Toronto, Kanada.

Som skådespelare har hon bland annat arbetat för The Royal Shakespeare Company, The Royal National Theatre och Manchester Royal Exchange. Bushell-Mingo har nyligen turnerat med enmansföreställningen NINA – A story about me and Nina Simone. Hon har även varit verksam som lärare på ett flertal teaterskolor i Sverige, USA, Nya Zeeland och Storbritannien.

 

Prisbelönt regissör och skådespelare

Bushell-Mingo har tilldelats en rad priser och utmärkelser. Bland annat har hon varit nominerad till det prestigefyllda Olivier Award för sin roll i The Lion King.Josette Bushell-Mingo har tre gånger vunnit The Theatre Management Award för bästa skådespelerska. Hon har även tagit emot OBE – Order of the British Empire från drottning Elisabeth II.

I Sverige har Bushell-Mingo bland annat tilldelats Stockholms stads kulturpris 2012 där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär, Språkrådets minoritetsspråkspris 2012 och Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse Kruthmedaljen 2013. I år tilldelades hon även Gannevik-stipendiet som delades ut av Konstnärsnämnden. Hon har också suttit i styrelsen för Svenska Filminstitutet och är styrelseordförande i CinemAfrica, Sveriges största afrikanska filmfestival.

 

Josette Bushell-Mingo var en av grundarna av organisationen TRYCK, en medlemsförening för kulturarbetare ur den afrikanska diasporan verksamma i Sverige. Föreningen vill visa på den mångfald av kulturarbetare som ryms bland dessa.

 

Josette Bushell-Mingo tillträder tjänsten som prefekt efter sommaren. Hon efterträder skådespelaren och regissören Simon Norrthon.

 

För mer information kontakta Josette Bushell-Mingo via e-post: (till och med 31 augusti)
Josette.Bushell-Mingo@riksteatern.se


Vi utbildar och forskar inom cirkus, dans, film, media, opera, teater och annan scenkonst. Vi vill med vår unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning ge nya möjligheter för framtidens kunskaps- och samhällsutveckling.


Kontakt


Kristina Appelqvist

Kommunikationsstrateg

kristina.appelqvist@uniarts.se

+46 (0)8 49 400 014

Monica Engdahl

Kommunikationschef

monica.engdahl@uniarts.se

+46 (0)8 49 400 230

Åsa Edenroth

Kommunikatör

asa.edenroth@uniarts.se

+46 (0)8 49 400 232

Magdalena Marklund

Kommunikatör

magdalena.marklund@uniarts.se

+46 (0)8 49 400 552