Helgen 5-6 maj, anordnades Sveriges första hackathon i datajournalistik. 33 journalister, utvecklare och grafiker samlades på Södertörns högskola för att under 24 timmar arbeta med Stockholms stads öppna data. Resultatet blev fem datajournalistiska projekt från några av Sveriges ledande nyhetsredaktioner.

– Vi ser just nu ett nytt fält växa fram - datajournalistik, där olika kompetenser behövs och möts på nya sätt! Dataanalys, visualisering och interaktionsdesign möter journalistiska val, vinklar och val av publiceringskanaler, berättar Helge Hüttenrauch, forskare och högskolelektor i Medieteknik vid Södertörns högskola.

I hackathonet deltog 33 journalister från bland annat SVT, SR, Lärarnas Tidning, SvD, TV4, Helsingin Sanomat (Finland) och Aftonbladet. Hackathonet pågick i ett dygn och var ett samarrangemang mellan föreningen Fajk och ämnena Journalistik och Medieteknik vid Södertörns högskola.

Dag ett inleddes med ett antal expertföreläsningar och därefter började de fem lagen arbeta. Det intensiva arbetet pågick under 24 timmar och presenterades dag två. Alla deltagare fick sedan rösta på bästa nyhet, bästa visualisering och bästa journalistiska webbtjänst och priser delades ut. Presentationerna av resultaten och prisutdelningen livesändes och kan även ses i efterhand på http://fajk.nu/ eller på Fajks Youtube-kanal. .

– Meningen med hackathonet var att föra samman kompetensen som finns hos journalister och webbutvecklare för att tillsammans skapa journalistik under ett dygn. Tyvärr är verkligheten på redaktionerna att journalisterna sitter i en del av huset och utvecklarna i en annan. Det ville vi ändra på, säger Kristofer Sjöholm, projektledare på SVT Pejl och arrangör från Fajk.

Arrangemanget är en effekt av forskningsprojektet Databasjournalistik, som under november 2011 till mars 2012 pågått vid Södertörns högskola. Projektet som finansierades av Vinnova har bestått av fyra forskare från ämnena Journalistik, Medieteknik och Företagsekonomi i samarbete med SVT Pejl och Glykol AB.

- Ett av forskningsprojektets mål var att bidra till utvecklingen av området datajournalistik i Sverige, och med ett journalistiskt hackathon har vi kommit en liten bit närmare detta mål, säger Ester Appelgren, projektledare för forskningsprojektet Databasjournalistik och högskolelektor i journalistik på Södertörns högskola.

Ester Appelgren berättar att de i forskningsprojektet har hittat en bra plattform för samarbete med medieföretagen kring ämnet och hoppas på att kunna anordna liknande saker i framtiden.

– Det finns allt mer information i omlopp, både på internet och i myndigheternas databaser, berättar Kristofer Sjöholm. Många viktiga beslut fattas baserat på olika former av data och då blir det viktigare och viktigare att faktiskt kunna sålla bland informationen och peka på det som verkligen är viktigt. Där har databasjournalistiken en viktig uppgift att fylla.

Nu arbetar forskarna med att sammanställa och analysera allt material. Förhoppningen är att på sikt även få in mer datajournalistik i utbildningen vid Södertörns högskola.

Vill du veta mer?
Mer information om fajkhack hittar du på http://fajk.nu/. För frågor, vänligen kontakta Kristofer Sjöholm, kristofer.sjoholm@gmail.com (070-784 35 17).

Har du frågor kring forskningsprojektet Databasjournalistik är du välkommen att höra av dig till projektledare Ester Appelgren, ester.appelgren@sh.se (08-6084183). En beskrivning av det avslutade projektet hittar du här.

Twitter: #fajkhackSödertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876