Junior-EM i friidrott i Eskilstuna vann under natten till torsdagen det internationella priset ”IAAF Sustainable Development Award” och blev därmed utsedd till världens mest hållbara friidrottsevenemang. Priset delades ut i Peking i samband med VM i friidrott.

Den 16-19 juli avgjordes junior-EM i friidrott på Ekängen i Eskilstuna. Inför mästerskapet nominerades evenemanget till Internationella friidrottsförbundets (IAAF) utlysning om hållbara friidrottsevenemang. När priset delades ut i samband med internationella friidrottsförbundets kongress i Peking nu på morgonen tillkännagavs att Eskilstuna vunnit i både Europa och hela världen. Prissumman är 5 000 US Dollar per pris.

  • Vi är jättestolta och glada att få en internationell utmärkelse för ett så stort mästerskap. Vi har från början varit mycket medvetna om att vi ville lyfta fram de sociala, miljömässiga, ekonomiska och idrottsliga värdena inför och under mästerskep. Det här blir en bekräftelse på att vi har uppnått den vision som vi hade, säger Mona Kanaan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot i styrgruppen för junior-EM

Junior-EM miljöcertifierades under våren enligt Svensk Miljöbas för evenemang av Eskilstuna Energi och Miljö. Certifieringen innebar att alla deltagande parter måste förhålla sig till de riktlinjer som finns inom certifieringen. Under evenemanget var det viktigt att besökarna kunde göra miljösmarta val. Ekologiska och vegetariska varor lyftes fram och besökare blev informerade om andra transportmöjligheter än bilen. Området drevs även på förnybar energi.

Dessutom har sociala frågor betonats på olika sätt under arbetets gång. Ett exempel är att fairtradeprodukter har prioriterats, ett annat är att genus- och mångfaldperspektivet har beaktats under tävlingarna, vid prisceremonier och i alla kommunikation och marknadsföring.

  • Prissättningen på biljetter och gratis bussresor till Ekängen har varit en nyckelfråga för oss. Vi ville att barn och ungdomar skulle kunna besöka evenemanget, oavsett familjens socioekonomiska situation, berättar Mona Kanaan, ledamot.

”IAAF Sustainable Development Award” togs fram av IAAFs kommission för hållbar utveckling och delas ut vartannat år till aktiviteter, initiativ eller projekt som står för enastående insatser inom området hållbar utveckling.

  • Priserna visar att Sverige ligger i frontlinjen när det gäller förmågan att arrangera hållbara evenemang, något som vi ska bära med oss inför framtida ansökningar. Hållbarhet kommer vara ett av nyckelbegreppen i framtiden, säger Björn Eriksson, ordförande i Svensk Friidrott.

För mer information:

Karin Movin, Projektledare, Junior EM friidrott 2015 Eskilstuna, 073 940 83 49

Mona Kanaan, ordförande kultur- och fritidsnämnden, 070 086 65 22

Kontakt