Fotograf/Källa: Nicklas Olausson

På lördag är det dags för nästa skidskyttemästerskap för säsongen när JVM drar igång i Obertilliach, Österrike. Här presenteras den svenska truppen och tävlingsprogrammet för det stundande mästerskapet.

26 februari och en vecka framåt är det alltså juniorernas tur att tävla om VM-medaljer när JVM för äldre, 20–22 år, och yngre, 17–19 år, juniorer arrangeras i Obertilliach i Österrike. Först ut är distanslopp under helgen som kommer och därefter väntar sprint med efterföljande jaktstarter innan mästerskapet avslutas med dam- och herrstafetter.

Förra året avgjordes Junior-VM i schweiziska Lenzerheide med en fin laginsats av de svenska deltagarna som var bland de 20 främsta nio gånger individuellt, även om det inte blev någon medalj.

Det bästa resultatet hade Ella Halvarsson som klättrade 11 placeringar och blev åtta i den avslutande jaktstarten i damernas äldre juniorklass. Amanda Lundström hamnade på 16:e plats i samma lopp - och dessutom kom Tilda Johansson på 20:e plats i den föregående sprinten. Överlag imponerade de svenska juniordamerna med ett starkt skytte under hela mästerskapet. Oskar Ohlsson följde upp en lysande stafettsträcka med att bli 19:e man i sprinten under sitt sista JVM, vilket var det bästa resultatet för de äldre juniorherrarna - medan Malte Stefansson klättrade åtta placeringar till 22:a plats i jaktstarten.

Bland de yngre juniorerna var Alva Sköld topp 20 i alla sina tre lopp, med 13:e plats i distansen efter endast en bom som hennes bästa resultat. Anton Ivarsson var 18:e man i de yngre juniorherrarnas distanstävling, trots fyra missade skott - och han blev dessutom 22:a i jaktstarten.

Sverige åker även i år till mästerskapet med en stark trupp bestående av flera aktiva som presterat på en hög nivå på seniorsammanhang under säsongen. Två av dem är Ella Halvarsson och Malte Stefansson, som delger att det är en taggad svensk trupp som har varit på plats i ett soligt Obertilliach sedan ett par dagar tillbaka för att göra sig redo inför mästerskapet.

– Vi har tagit det lugnt och testat på banorna under de första dagarna och nu idag har vi kört lite fart för att känna på höjden och ingången till vallen. Sen har det ju varit helt fantastiskt väder också, så jag tror alla är väldigt nöjda med uppladdningen och känner sig väldigt peppade inför att det ska dra igång nu, säger Ella Halvarsson.

– Vi har en bra känsla i laget tycker jag, ett väldigt taggat gäng känns det som. Samtidigt inte så nervösa heller på så sätt utan vi känns väldigt avslappnade och väl förberedda allihopa, säger Malte Stefansson.

Den svenska JVM-truppen

Yngre damjuniorer
Sara Andersson, Mora Biathlon
Alice Pettersson, Kimstad GOIF

Yngre herrjuniorer
Erik Larsson, Mora Biathlon
Oscar Andersson, Älvdalens SKG

Äldre damjuniorer
Ella Halvarsson, Biathlon Östersund
Tilda Johansson, Anundsjö SKF
Erika Österman, Häverödals SK
Anna-Karin Heijdenberg, Tullus SG

Äldre herrjuniorer
Malte Stefansson, Oxbergs IF
Anton Ivarsson, Tullus SG
Viktor Brandt, I2 IF
Emanuel Westberg, Tullus SG

Tävlingarna under JVM går att följa genom http://biathlonresults.com/.

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220