Fotograf/Källa: Magnus Bremefors/Destination Kalmar

Idag har Sport & Affärer presenterat listan med Sveriges 25 främsta idrottskommuner 2017. Listan toppas av Växjö, följt av Karlstad och Solna. Kalmar fortsätter att ta sig uppåt på listan och har i år klättrat fem placeringar; från plats 18 till plats 13.

”Kalmar genomför en medveten satsning på idrottsturism i syfte att genomföra event som genererar större deltagarantal och övernattningar. Styrkan är en eventstrategi som genomförs med bra resurser och inom en effektiv intern kommunorganisation. Fokus är event inom triathlon (Ironman med 2.700 deltagare och ca 100.000 besökare); utomhussimning (Kalmar Swimrun och Kalmar Kanalsimning), cykel (Kalmar Grand Prix) samt flera motionslopp (Run Kalmar med 10.000 starter). Har utvecklat ett bra samarbete mellan kommunen, näringslivet och idrottsrörelsen. Använder eventen som verktyg för destinationsmarknadsföring och regional utveckling. Stark anläggningsutveckling; nytt badhus och en arena för livsstilsidrotter som skate, klättring och parkour. Trea på eventlistan.”
(Peter Rohmée, Sport & Affärer)

 

Utöver huvudlistan presenteras tre speciallistor: breddidrott, elitidrott samt Sveriges främsta eventkommuner. I år hamnar Kalmar på en delad tredjeplats på listan med eventkommuner. Eventlistan toppas av Stockholm (etta) och Göteborg (tvåa) och tredjeplatsen delar Kalmar med Karlstad.

Motivering till Kalmars placering på listan med Sveriges främsta eventkommuner:
”Har utvecklat en bra eventstrategi med mätbara målsättningar där idrottsevenemangen utgör en viktig del av besöksnäringen. Har genom sin strategi stärkt samarbetet mellan kommunen, näringslivet och idrottsrörelsen. Har omorganiserat och effektiviserat kommunens hantering av de processer som arbetar med event. Har bra genomförandeorganisation och mäter relativt regelbundet eventens ekonomiska och andra samhällseffekter, inkluderande ROI-krav på eventen (Return on Investment av de skattepengar som investeras). Fokuserar mycket på event inom simning, cykel och motionslopp, inkluderande toppeventet Ironman. Det senare har 2.700 deltagare med ett besöksantal på ca 100.000 personer under eventet som skapar en turistekonomisk omsättning på 40 mkr. Dessutom skapar andra motionsevent ca 10.000 starter. Använder citykärnan för att öka eventens exponering.”
(Peter Rohmée, Sport & Affärer)

– Det är fantastiskt roligt att vi kommer så högt upp på listan. Vi har sedan många år tillbaka ett bra samarbete mellan kommunen, näringslivet och föreningslivet. Det är det samarbetet som ligger bakom den utveckling vi ser i Kalmar, säger Johan Göransson, projektledare idrottsturism, Destination Kalmar.

Om listan
Listan med Sveriges främsta idrottskommuner presenterades den 2 oktober, i samband med Sport & Affärers seminarium Professionell idrott. Se hela listan på: http://www.ypanel.se/inside/uploaded/sa/rank17.pdf

För mer information, kontakta:
Johan Göransson, projektledare idrottsturism, Destination Kalmar
tel: 0480-45 34 05Kalmar är inte bara en populär sommarstad. Här finns även ett modernt universitet, innovativa företag, massor av spännande evenemang och en historisk stadskärna i havsnära miljö.


Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93