Kalmar kommun placerar sig i topp när tidningen Aktuell hållbarhet rankar Sveriges miljöbästa kommuner 2018.

Förväntningarna på vad som ska ingå i en kommuns miljöarbete ökar ständigt. Kraven höjs på nationell nivå och invånarnas efterfrågan på ett seriöst miljöarbete ökar. Varje år rankar tidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges 290 kommuner utifrån styrning och prestation inom miljöområdet. Rankningen baseras på data från oberoende källor, bland annat fyra myndigheter, Kolada, SKL och Håll Sverige rent samt en enkät som kommunerna svarar på.

Nytt för i år är att rankingen delas in efter storlek på kommun. På så sätt hoppas Aktuell hållbarhet kunna lyfta fram fler goda exempel och göra rankningen mer jämförbar och rättvis. Kalmar hamnar i kategorin ”Mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner”. I 2018 års ranking hamnar kommunen på andra plats i vår grupp.

Resultatet är glädjande, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson (c). Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Framöver avser vi att bli bättre på arbetet med naturvård. Att öka naturbete, ängsmark och gröna ytor av hög kvalitet är viktigt för att stärka både kulturvärden och biologiska värden i kommunen. Och vårt fokus på biogas ligger kvar!

Fokus i 2018 års enkät låg på klimat och upphandling, två områden som Kalmar kommun jobbat aktivt med de senaste åren. I Kalmar kommuns egen verksamhet körs alla tunga transporter på förnybart bränsle och de senaste två åren har koldioxidutsläppen för lätta fordon sänkts med 40%. På upphandlingssidan har ett systematiskt arbete skapats för hela hållbarhetsområdet, som förutom skarpa och relevanta miljökrav även omfattar schyssta arbetsvillkor i leverantörskedjan och åtgärder för att skapa sysselsättning åt personer som står långt från arbetsmarknaden.

Kalmar kommuns fina placering beror på att vi, vid sidan av vår stora satsning på kustmiljö- och vattenfrågor, sedan länge fokuserat inom klimat- och energiområdet samt på upphandling. Men vi har mycket kvar att göra! Därför har vi sedan årsskiftet tillsatt en Vatten- och miljönämnd, som ska höja ambitionsnivån och driva på för ännu mer konkret verkstad.” säger Anna Thore (s), ordförande för Vatten- och miljönämnden Kalmar Kommun.

För mer information kontakta:

Anna Thore (s), Ordförande Vatten- och miljönämnden Telefon: 072-5530271

Ingemar Einarsson (c), Kommunalråd Telefon: 0480-45 00 25


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41