Syftet med projektet är att ta fram verktyg som gör att kommuner för första gången kommer kunna beräkna konsumtionsutsläppen och se var åtgärder gör störst nytta. Projektet heter ”Accelerera mot Agenda 2030: minskade klimatfotavtryck på lokal nivå” och drivs av Stockholm Environment Institute.

Svenskarnas klimatpåverkan från konsumtion ligger idag på omkring 10 ton per person och år, vilket är en hög nivå globalt sett. Mer än hälften av utsläppen som orsakas av vår konsumtion sker i andra länder. För att nå Parisavtalets mål om en medeltemperaturökning på max två grader, måste klimatpåverkan minska till omkring ett ton per person och år till 2050.

− Kommunernas arbete kommer att vara avgörande för att nå denna minskning och Kalmar kommun vill hjälpa till att visa vägen, säger Anna Thore. I och med projektet kommer vi att få information på lokal nivå så vi kan planera effektivt och mäta framstegen.

Kalmars roll blir att säkerställa att verktyget tillgodoser kommunernas behov samt att bidra med data från kommunens verksamhet.

− Vi ser med spänning fram emot att få vara pilot i projektet! Vi har länge arbetat med hållbar upphandling och håller just nu på att fasa ut all engångsplast. Nu hoppas vi på att få en bättre helhetssyn så vi kan sätta in åtgärder där de gör allra störst klimatnytta, säger Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun.

Projektet Accelerera mot Agenda 2030: Planering och genomförande för minskade klimatfotavtryck på lokal nivå finansieras av Formas, Statens forskningsråd för hållbar utveckling. Projektet leds av SEI (Stockholm environment institute) i nära samarbete med kommunerna Kalmar och Umeå samt företaget InsightOne och pågår från november 2019 till oktober 2021.

För intervjuer och frågor, kontakta gärna:

Anna Thore (s), Ordförande Vatten- och miljönämnden, 072-553 02 71

Sara Gripstrand, Strateg för ekologisk hållbarhet, Kalmar kommun, 0480-45 00 89

Katarina Axelsson, forskare vid Stockholm Environment Institute, 073-707 85 77                  


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41