Under coronapandemin har alla stora möten och evenemang fått ta en paus. Då passar Destination Kalmar och Kalmar kommun på att skapa bra förutsättningar för framtiden. Idag presenterades två satsningar som kommer att stärka Kalmar som mötes- och evenemangsdestination.

Utveckling av Fredriksskans Arena
Den ena satsningen görs på Fredriksskans, som ska bli en av Sveriges bästa arenor för utomhuskonserter. När arenan nu rustas upp utvecklas den samtidigt till en modern och flexibel evenemangsarena. Den kommer att kunna rymma allt från skol- och friidrott till stora konserter och idrottsevenemang. Redan nu är t.ex. Sveriges största agilitytävling inbokad på Fredriksskans den 11−18 juli 2021.

Som konsertarena kommer Fredriksskans att kunna ta emot upp till 20 000 personer. Det gör att Kalmarregionen för första gången har en arena som passar för de riktigt stora konserterna. Samtidigt är flexibiliteten stor. I den förstudie som Destination Kalmar har gjort finns bland annat en modell för hur trygga konserter ska kunna genomföras under en pandemi.

En dialog har också förts med musikbranschen för att arenan ska erbjuda rätt lösningar. Redan nu diskuteras möjliga konserter.
− Vi ser med spänning hur staden investerar i framtiden och kulturen och vågar tänka stort under dessa tuffa tider. Vi på FKP Scorpio har i samarbete med Destination Kalmar stora ambitioner för konserter och evenemang med både internationella och nationella artister. Förhoppningarna på regionen, staden och nya Fredriksskans är höga, säger FKP Scorpio Sveriges VD Bozo Rasic. 

En ny Convention Bureau
Den andra satsningen handlar om att utveckla Kalmar som mötesdestination genom att starta en Convention Bureau, som blir en del av Destination Kalmar. Målet är att få fler att välja just Kalmar för sitt möte eller sin konferens.
– Hotellen och mötesindustrin har drabbats hårt av pandemin och det är därför viktigare än någonsin att vi arbetar strategiskt för att värva möten och konferenser till Kalmar, på samma sätt som vi gör med evenemang. Dessutom är mötesindustrin i förändring och det tar med oss in i planeringen från start, säger Pär Israelsson, som är evenemangschef på Destination Kalmar.

Han understryker att båda satsningarna är långsiktiga. Under 2021 kommer det framför allt att handla om att bygga upp verksamheterna.
− Det är långa ledtider både när man värvar möten och evenemang, så det kommer att dröja ett tag innan vi ser resultatet. Kalmar har byggt upp en bra bas av återkommande evenemang och vi har en tydlig evenemangsstrategi. Nu gäller det att vi är redo att arbeta vidare efter pandemin. Vi måste också bygga upp bra förutsättningar att ta emot möten och evenemang under perioder när det finns restriktioner, tillägger han.

– Vi har de senaste åren etablerat oss som ett av landets främsta besöksmål. Det har handlat om satsningar på evenemang som Ironman men också om sommarteater i Krusenstiernska gården, storsatsningen på Kalmar Slott och på bryggor med strandpromenader. Gensvaret har varit väldigt stort. Antalet besökare har ökat kraftigt men också sysselsättningen i hela besöksnäringen. Allt detta har skett genom en tät och nära samverkan med näringslivet. När pandemin slog till och det mesta stängde ner så funderade vi på hur planen ska se ut för de kommande åren. Ett konkret och målinriktat arbete startade för att ytterligare förstärka Kalmar som besöksmål. Jag är därför glad över att kunna vara med och presentera både satsningen på att starta en Convention Bureau och på Fredriksskans Arena. Det sänder en väldigt tydlig signal om att vi ska fortsatt framåt i Kalmar, säger Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

 

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!
Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93