Steve Sjögren och Johan Persson bär in Steves soffa till återbruk Fotograf/Källa: KSRR

Nu är KSRR:s nya återvinningscentral äntligen invigd och färdig att tas i drift. Istället för den traditionella bandklippningen var alla gäster ombedda att ta med sig ett föremål som antingen lämnades för återbruk eller som farligt avfall.

Ett par minuter strax efter 13.00 på fredagen rullade KSRR:s förbundsordförande Steve Sjögren (S) och kommunalrådet Johan Persson (S) in genom grindarna till den nya återvinningscentralen på Logistikvägen i Flygstaden.

På släpkärran efter bilen stod en utomhussoffa.

- Det är min trädgårdsoffa som jag legat och läst många böcker i. Nu har jag köpt mig en hängmatta istället och hoppas jag att någon annan får glädje av den, sade Steve Sjögren.

Johan Persson hade passande nog en just en kasse böcker med sig.

- Vi behöver läsa mer och här finns lite blandad läsning, konstaterade han innan de bar in grejerna i utrymmet för återbruk

KSRR har investerat 35 miljoner kronor i den nya anläggningen som utöver 16 containerplatser och väl tilltagna rangeringsytor även omfattar en kontors- och personalbyggnad i två plan.

- Den är dimensionerad för att Kalmar ska växa. Med tre filer ska det inte behöva bli några köer. Man stannar längs med containern, istället för att backa upp mot den, förklarade förbundschefen Jan Fors.

Mellan träden skymtar också Kalmar Energis solcellspark där KSRR investerat i en andel.

- Den investeringen var ett naturligt steg för oss. Vår andel  genererar motsvarande mängd el som förbrukas på den nya anläggningen, sa Jan Fors. 

En annan nyhet på ÅVC Kalmar är pantmaskinen Pantamera Express. En pantmaskin som klarar att ta emot säckvis med pantburkar och flaskor på en och samma gång.

- Det känns verkligen bra att vi kan erbjuda denna service så att man kan lämna allt till återvinning på samma ställe och därmed slippa den extra bilresan för att enbart panta burkar, säger Niclas Beermann, chef för KSRR:s insamlingsverksamhet.

I morgon (lördag 30 juni) klockan 09.00 öppnas grindarna för första gången för allmänheten. Det firas med öppet hus och KSRR bjuder på fika hela dagen.

I samband med öppningen av Återvinningscentral Kalmar stängs återvinningen i Tegelviken.  Även administrationen och insamlingsverksamheten flyttar till nya lokaler i Moskogen den 13 augusti.


Platser

Kalmar

Kretslopp Sydost är ett kommunalförbund som ansvarar för att omhänderta hushållens avfall, informera om källsortering och verka för minskat avfall inom våra medlemskommuner Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Sävsjö, Vetlanda och Uppvidinge. Inom förbundet bor det ca 185 000 invånare. Vid vår avfallsanläggning på Moskogen hanterar och behandlar vi alla typer av avfall. Hos Kretslopp Sydost arbetar ca 90 medarbetare och vårt uppdrag utförs i såväl egen regi som av upphandlade entreprenörer. Verksamheten är helt taxefinansierad och Kretslopp Sydost omsätter ca 205 Mkr årligen.


Kontakt


Madeleine Åkesson

Kommunikationsansvarig

madeleine.akesson@kretsloppsydost.se

072-466 57 31

Maria Schade

Förbundsdirektör

maria.schade@kretsloppsydost.se

076-787 28 77