Fredagen den 5:e oktober kl.14:00 är det officiell invigning av Backa osteoporosmottagning. Ett resultat av en tvåårssatsning inom Västra Götalandsregionen. Osteoporosenheten finns i samma byggnad som Backa vårdcentral och är designad med ett bredare patientperspektiv för att understödja sitt specifika syfte: att minska antalet frakturer.

Osteoporos, eller benskörhet som det heter i dagligt tal, är en dold folksjukdom som skapar mycket lidande, både fysiskt och psykiskt hos de drabbade.

- Vi vill erbjuda våra bensköra en av Sveriges mest humana och moderna mottagningar där behandling, fakta och upplevelse går hand i hand, säger Anna Holst, Vårdcentralchef på Backa VC.

Det som händer med bensköra patienter är ofta att de börjar begränsa sitt liv av rädsla för att bryta något ben. Successivt minskas kontakt med omvärlden, vilket leder till försämrad fysisk såväl som psykisk hälsa. 

- Vi vill hjälpa våra patienter att återta livet och sin kropp, säger Knut Nyheim, sjuksköterska på enheten.

I ett tätt samarbete med inredningsarkitekterna på Tengbom har man skapat en trivsam miljö med trädgården som metafor och palett. Behandlingsrum och väntrum är inte separerade, utan verksamheten pågår i en öppen miljö med många typer av sittmöjligheter.

- Vi har verkligen försökt att lära känna patientgruppen och deras problematik, säger Anders Löwander, inredningsarkitekt på Tengbom.

Kort fakta om osteoporos och frakturer

I Sverige sker varje år ungefär 70 000 frakturer på grund av osteoporos, varav cirka 18 000 är höftfrakturer. Runt 40% av de som får en höftfraktur, dör inom 2 år. Den totala kostanden för osteoporos och osteoporosfrakturer i Sverige, uppgår till mer än 5 miljarder kr/år för samhället, eftervård och rehabilitering inräknat.

För mer information vänligen kontakta:

Anna Holst, vårdcentralchef Närhälsan Backa vårdcentral
Tel: 0700-207979
E-post: anna.holst@vgregion.se

Anders Johansson
Kommunikatör
anders.jan.johansson@vgregion.se


Bifogade filer

 Release
Kontakt


Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

0722-015549

Anders Wikstrand

Kommunikatör

anders.wikstrand@vgregion.se

076-831 32 85