Utställningen Kan själv är en ljudupplevelse för de allra minsta. Här får barn mellan noll och två år lyssna, låta och leka med ljud i en miljö som är helt på deras villkor. Den 4 oktober öppnar utställningen på Göteborgs naturhistoriska museum.

Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta barnen har turnerat runt på mer än 40 platser sedan 2014, och nästa vecka kommer den alltså till Göteborgs naturhistoriska museum. I utställningen kan noll- till tvååringar skapa och uppleva ljud med hela kroppen. Allt innehåll presenteras på ett sätt som passar deras unika sätt att undersöka sin omvärld. 

 Jag hoppas att barnen känner att utställningen är en plats där de kan använda sitt speciella utforskande arbetssätt. Jag hoppas också att de får med sig många erfarenheter av att skapa och undersöka olika ljud, säger Ida Lagnander, pedagog i Västarvet.

Utforska och undersöka

Även om utställningen i första hand är till för de minsta kan besöket vara spännande också för vuxna som följer med barnen.

 Min förhoppning är att de vuxna får en större förståelse för hur de allra yngsta barnen upplever, utforskar och undersöker sin omvärld, säger Ida Lagnander.

Utställningen turnerar runt och har gjort så sedan 2014, berätta om någon stark upplevelse under resans gång? 

 Varje gång jag ser barn i utställningen får jag en bekräftelse på hur viktigt det är att vi har tagit del av barnens kompetens om hur barn i åldern noll till två år vill utforska en ny miljö. Jag vill också berätta om all fantastisk förskolepersonal som har gett tusentals barn möjlighet att få uppleva utställningen, och om de föräldrar som tillsammans med sina barn följt utställningen under turnén och som fascinerat berättar om hur barnens utforskande förändrats i takt med att barnet blivit äldre, säger Ida Lagnander.

Genomarbetat koncept

Utställningen om ljud är den tredje utställningen inom ramen för Kan själv!-arbetet som pågått i över tio års tid. Innehållet bygger på förstudier där små barn deltagit, och målet är att erbjuda de yngsta kulturupplevelser på deras egna villkor. Mer om Kan själv! finns också att läsa via den här länken.

Vernissage

På Göteborgs naturhistoriska museum öppnar Kan själv!  en ljudupplevelse för de allra minsta på fredag 4 oktober, klockan 12:00. Då finns Västarvets pedagog Ida Lagnander på plats och vi bjuder på frukt. Utställningen finns sedan på museet till och med 1 december. Varmt välkommen!

Kontakt

Renée Göthberg 
Program- och utställningsansvarig
Göteborgs naturhistoriska museum/Västarvet
E-post: renee.gothberg@vgregion.se
Mobil: 0700-825042

Ida Lagnander
Pedagog
Regional pedagogik, Västarvet
0703-520242
ida.lagnander@vgregion.se

Charlotte Oskarsson 
Redaktör, Göteborgs naturhistoriska museum 
Mobil: 073-3977760 
E-post: charlotte.oskarsson@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45