Kjell Olofsson från Åsarna gör sitt trettionde år som funktionär på skidskyttearrangemang i Östersund. Han har blivit en veteran på skjutvallen och är i år en person som de mindre erfarna gärna rådfrågar.

Hans första uppdrag 1989 var att bära pallar och stadga upp skjutmålen. Då var man tvungen och ha gräsbalar bakom skjutmålen som skjutfång. Skillnader mot dagens mer hårda regler kring hur skjutvallen ska se ut och behandlas. Han har varit med i 30 år och har fått vara med om många tävlingar och händelser. En händelse han minns lite extra är när en ryss skött ett skott rätt upp i luften. 

”Han skulle blivit lyft ut från arenan, vilket han inte blev. Men idag har vi hårdare regler än på den tiden.”- Kjell Olofsson 

Att han har kommit tillbaka varje år säger han är för att han brinner för skidskytte. 

”Alla kompisar finns ju här, så enkelt är det. Vi har ju svetsats ihop på ett visst sätt och vissa har ju varit här så länga så nu har jag bara en bakgrundsuppgift”-Kjell Olofsson 

Intresset för skidskytte har funnits länge. Han söner har varit aktiva inom skidskytte och han själv har haft en tränarroll. Han var tränare för ungdomar i Åsarna där han insåg att det krävdes mer än vad som då fanns. Han följde upp och visade ungdomarna vad de behövde träna på individuellt och blev en person bakom resultaten. Nu som 75-åring driver han Kvarnsjö camping tillsammans med sin fru. 

Veteranen har under åren haft olika uppdrag på skjutvallen och i år är hans roll en uppsynsroll. Han finns med och bevakar och kan hjälpa till där det behövs. Han har ju trots allt testat på de olika sysslorna som finns under åren. I år är hans förhoppningar att få se liknande resultat av Sverige som på OS ifjol. 

Östersund anordnade sitt första VM 1970 och har sedan dess anordnat 23 tävlingar. Varav ett VM 2008 och är ni inne på sitt tredje VM 2019. Totalt har Östersund stått för öppningstävlingarna för världscupen 15 gånger och ska även göra det nästa år 2019 och om två år 2021. 

Om Skidskytte-VM

VM i skidskytte går av stapeln den 7-17 mars 2019 på nationalarenan för skidskytte i Östersund. 12 världsmästare ska koras och deltagare från 35 länder gör upp om medaljerna. 120 000 besök väntas i Östersund och TV-sändningarna når 500 miljoner människor. VM arrangeras av Svenska Skidskytteförbundet på uppdrag av IBU, International Biathlon Union. Östersund har sedan 1989 regelbundet arrangerat världscuptävlingar i skidskytte samt VM 2008. Världscuppremiärerna i december 2019 och 2021 är också tilldelade Östersund.


Relaterade bilderKontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Patrik Jemteborn

Ordförande organisationskommittén för Världscupen i Östersund

patrik.jemteborn@skidskytte.se

070-671 20 08

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251