Lördagen den 16 april är det åter dags att byta kläder när Naturskyddsföreningen arrangerar Sveriges största Klädbytardag för sjunde året i rad. I år arrangeras dagen tillsammans med Avfall Sverige och flera av Sveriges kommuner. Genom arrangemanget förenas miljönytta, mode och smart ekonomi i år på nästan 200 platser.

– Fler och fler har upptäckt hur roligt och enkelt det är att förnya sin garderob på Klädbytardagen. Intresset blir större för varje år. Vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor vinst för miljön att förlänga klädernas liv, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Förra året bytte över 44 000 plagg ägare på Sveriges största klädbytardag. Det motsvarar en resursbesparing på 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersätter nya plagg.

Nu tror Naturskyddsföreningen på nya rekord med 110 inrapporterade arrangemang i Sverige, 62 i Norge och 15 i Danmark. I flera kommuner arrangeras Klädbytardagen i år tillsammans med Avfall Sverige, branschorganisationen som arbetar för att förebygga avfall och ser till att avfall tas om hand och återvinns i landets kommuner.

– Att byta kläder är miljösmart. Kläderna får ett längre liv och dessutom är det gratis. Laga, låna, ändra och skänka till insamling är också bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige.

Återanvändning är en hushållning med resurser som Naturskyddsföreningen och Avfall Sverige vill slår ett slag för på många olika sätt. Klädbytardagen har blivit en del i den heta trenden att återbruka, byta och skänka bort såväl kläder som prylar.

I Norge är det Naturskyddsföreningens systerorganisation Naturvernforbundet som samordnar klädbytardagarna, i Danmark nätverket Byttemarked.

FAKTA

Klädkonsumtion i Sverige

  • Trots fulla garderober shoppar svenskarna allt mer kläder. 2014 köpte vi i genomsnitt 13 kilo kläder och textil per person. I genomsnitt hamnade åtta kilo textil per person i soppåsen.
  • För att tillverka kläder går det åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odling av bomull och i textilfabriken. För att odla bomull och tillverka tyg till ett par jeans används cirka 10 000 liter vatten.

Klädbytardagen 2016

  • Arrangemang på 110 platser i Sverige, ett 30-tal i Norge och cirka 15 i Danmark.
  • 2015 och 2016 har Klädbytardagen fått Avfall Sveriges utmärkelse Miljönär-vänlig. För mer information se miljönär.se
  • Här hittar du platser och kontaktpersoner till alla årets klädbytardagar i Sverige www.naturskyddsforeningen.se/kladbytardagen

Kontakter

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef, Avfall Sverige 070 662 61 28

Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen, 070 357 80 23
Jessica Andreason, projektledare för Klädbytardagen, Naturskyddsföreningen, 073 944 99 10

Eva-Lena Neiman, presskommunikatör, Naturskyddsföreningen, 070 794 04 07
Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i landets alla kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är "Det finns inget avfall". Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds och att det avfall som uppstår återvinns och tas om hand på bästa sätt. Kommunen och deras bolag är ambassadör, katalysator och garant för denna omställning.


Kontakt


Anna-Carin Gripwall

Kommunikationschef

acg@avfallsverige.se

070-6626128

Tony Clark

VD

tony.clark@avfallsverige.se

040-35 66 05

0722-45 22 20