Tre islandshästryttare i snö Fotograf/Källa: Richard Cederfjärd

Under tisdagen godkände Regionfullmäktige investeringen i mark och nya skolbyggnader vid Axevalla Hästcentrum. Därmed är det nu klart att bygget av det nya hästcentrumet startar hösten 2021.

Satsningen möjliggör för Axevalla Hästcentrum att utvecklas till ett regionalt nav för hästutbildning och på sikt ett nationellt utbildningscentrum för näringen.
– Närheten till branschen, anrika YH-utbildningar på området och spännande utvecklingsprojekt som en del av verksamheten är en kombination som saknar motstycke i Sverige, säger Yvonne Kjell, förvaltningschef på Naturbruksförvaltningen.

Den nya skolan ska husera både gymnasieelever och vuxenstuderande och väntas vara klar för inflyttning till höstterminen 2023. Förutom undervisningslokaler byggs även stallar, ligghallar, foderbord, verkstad och teknikbyggnad.
– Det är väldigt glädjande att vi nått den här milstolpen. Nu ser vi fram emot att tillsammans med naturbruksförvaltningen skapa en modern och hållbar slutprodukt, säger Jonas Nordin, fastighetschef för enhet samhällsfastigheter på Västfastigheter.

Axevalla Hästcentrum är också en plats för utveckling och innovation som erbjuder öppna testmiljöer där näringen tillsammans med forskningsaktörer driver projekt för att utveckla framtidens hästhållning. Det handlar bland annat om att testa och utveckla teknik som underlättar stallarbete, eller att jobba med energismarta lösningar för driften av maskiner och byggnader.
– Vi får nu en anläggning som gör att vi kan erbjuda en toppmodern hästutbildning vilket känns fantastiskt stimulerande. Att satsa på och utveckla våra utbildningar på gymnasie-, vux- och YH-nivå hoppas vi ska ge energi till en växande näring, säger Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum:

Axevalla Hästcentrum och övriga aktörer kommer att bjuda in till en gemensam pressträff i mitten av mars.

Kontakt:
Yvonne Kjell, förvaltningschef
072-237 87 34
yvonne.kjell@vgregion.se

Niclas Dahlqvist, biträdande rektor Axevalla Hästcentrum
070-082 56 34
nicklas.dahlqvist@vgregion.se

På Axevalla Hästcentrum utanför Skara samlas utbildning inom häst på både gymnasie- vuxen- och yh-nivå. Där finns anläggningar för träning och tävling inom både trav, rid- och islandshästsport samt Hovslagarskolan i Skara, en del av Biologiska Yrkeshögskolan i Skara som har anor sedan 1800-talet. Axevalla Hästcentrum är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen.

Verksamheten på Axevalla består av:
• Gymnasial yrkesutbildning: naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning med utgångar mot hästskötare inom travsport, ridsport och islandshästsport.
• Fyraårsprogrammet SMD (Skog, Mark, Djur), som läser sina hästämnen på Axevalla Hästcentrum.
• Yrkeshögskola genom BYS (Biologiska Yrkeshögskolan): Treårig hovslagarutbildning, hovslagare kvalificerad tilläggsutbildning och verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar.
• Vuxenutbildning med anpassade kurser efter branschens nulägesbehov.
• Testmiljöer och utvecklingsprojekt med fokus på att utveckla framtidens hästhållning.

 
Kontakt


Sofie Liljegren

Presskontakt

sofie.liljegren@vgregion.se

070-0825669

Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

070-0823527