Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne. Källa: Skolelevers drogvanor 2017. En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. En myt som Lucas Simonsson tar upp i sin sketch.

– Länsstyrelserna använder ett videoklipp med komikern och youtubern Lucas Simonsson, för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol. Videon sprids via Lucas Simonssons eget Instagramkonto, som följs av drygt en halv miljon personer, säger Linda Wennerholm, ANDT-samordnare i Hallands län.

Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 25 procent av föräldrarna i Hallands län är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

 – Hallands län arbetar aktivt för att minska ungdomsfylleriet i samband med skolavslutningen. Kommunerna har olika insatser, fältarbetare och polisen har förberett sitt arbete för att kvällen skall bli trevlig för alla. Det är toppen när föräldrar och vuxna är aktiva och rör sig bland ungdomar på ett naturligt sätt, säger Linda Wennerholm ANDT-samordnare i Hallands län.

Se 5 bifogade tips till föräldrar inför skolavslutningen.

Se videoklippet med youtubern Lucas Simonsson på sidan www.hejdaalkoholskador.se.


*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Hallands län deltog 133 föräldrar.

Kontakt: Linda Wennerholm, Länssamordnare Alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksförebyggande arbete samt spel och Föräldraskapsstöd.
Telefon direkt: 010-224 33 01
Telefon växel: 010-224 30 00
E-post: linda.wennerholm@lansstyrelsen.seLänsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.


Kontakt


Niklas Glans

Kommunikationschef

Niklas.Glans@lansstyrelsen.se

010 - 22 43 248

Sofie Tedenstad Svebring

Kommunikatör

sofie.tedenstad-svebring@lansstyrelsen.se

010 - 22 43 363

Åsa Ehrnberg

Kommunikatör

asa.ehrnberg@lansstyrelsen.se

010 - 22 43 229

Nicole Blomstrand

Kommunikatör

nicole.blomstrand@lansstyrelsen.se

010 - 22 43 304

Marcus Johansson

Kriskommunikatör

marcus.johansson@lansstyrelsen.se

010 - 22 43 275