Karin Bengmark, sångpedagog, under en av Körcentrum Västs workshops för körledare i Västra Götaland 2019 Fotograf/Källa: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Vid den här tiden brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men i år är ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin ger nu Körcentrum Väst stöd till både körer och körarbetare. Dessutom har Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg i jul sänder programmet Hemmakören!

Konserter ställs in och de flesta körer har helt upphört att sjunga tillsammans. Ekonomiskt kan detta till exempel innebära att körer går miste om biljettintäkter, samtidigt som man kanske fortfarande betalar för sin repetitionslokal. De som arbetar som frilansande körledare har svårt att hitta arbetstillfällen.

För att stötta det västsvenska körlivet ger nu Körcentrum Väst, som är en del av Förvaltningen för kulturutveckling, både arbetstillfällen, coachning och ekonomiskt stöd.

– I november utlyste vi både ett omställningsstöd till körer, och ett tillfälligt projektstöd till körarbetare, till exempel körledare. Den sammanlagda stödsumman vi delar ut är 290 000 kronor, säger Marit Zetterström, konsulent, Körcentrum Väst.

Hon tycker också det är viktigt att ta vara på den starka lusten till sånggemenskap. En jul utan att få sjunga julsånger tillsammans med andra, är för många ingen riktig jul.

– Vi pratade ihop oss med SVT om hur man kan sjunga de älskade julsångerna tillsammans med andra, coronasäkert. Resultatet blev Hemmakören, ett program producerat av SVT Göteborg.

Flera västsvenska körsångare finns med, digitalt, i Hemmakören. En av dem är Marie Jansons, till vardags producent på Körcentrum Väst.

– Vi gjorde inspelningar i början av december. Det var en ny upplevelse att stå hemma i sitt vardagsrum och sjunga med andra, men helt underbart att komma i julstämning! För mig är julsångerna en viktig del av firandet, och jag hoppas att vi kan få hela Sverige att sjunga med, i tv-sofforna! säger Marie Jansons.

Hemmakören sänds kl 19.00 den 21–23 december i SVT1 och finns också på svtplay.se

 

Körer som får omställningsstöd

Dessa körer i Västra Götaland har fått omställningsstöd på 10 000 kronor vardera för att kompensera för kostnader under pandemin.

Almakören
Akademiska kören
Chalmers Sångkör
Corus Acusticus
Delight
Estradkören
Gaudium Vida Världen
Gothia Show Chorus
Gothia Vokalensemble
Göteborgs Indiekör
Likören
Motvals
Mölndals Kammarkör
Kören Rabalder
Kören Röstrum
Kören Ymna
Släng gafflarna
Stella Academica
Svenska kammarkören
Svenska Vokalensemblen Aoide
Sångensemblen Amanda
Vocal Art Ensemble
Ägglikören

 

Frilansande körarbetare som får projektstöd

Dessa frilansande körarbetare i Västra Götaland får ett tillfälligt projektstöd på 30 000 kronor vardera, motsvarande en månads arbete för att utveckla nya idéer inom körområdet, i samverkan med Körcentrum Väst.

Anci Hjulström – för att utveckla webbinarium och virtuella workshops i scenisk kör för unga. Charlotte Brorsson Trell – för att utforska körsången genom spontansång och improvisation.

Kontakt
Marit Zetterström, Konsulent Körcentrum Väst, Förvaltningen för kulturutveckling
070 020 67 35
marit.zetterstrom@vgregion.se

Toppbild: Karin Bengmark, sångpedagog, under en av Körcentrum Västs workshops för körledare i Västra Götaland 2019. (Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm)

Bild 2: Marie Jansons skapar julstämning med lite extra glitter kring hörlurs-sladdarna, när hon sjunger i SVT:s Hemmakören. (Foto: Marie Jansons)

Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: https://www.vgregion.se/kulturutveckling

Relaterade bilderKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45