Svensk förening för diabetologi delade nyligen ut priset ”Årets Diabetolog”. Närhälsans läkare Margareta Hellgren var en av två läkare i Sverige som fick årets pris. Margareta fick sitt pris för sitt mångåriga arbete med diabetes och diabetesprevention.

Priset delas varje år ut till två olika läkare i landet. Förutom Margareta Hellgren gick årets pris till läkaren Michael Alvarsson på Karolinska institutet i Stockholm. Förutom att forska arbetar Margareta som specialist i allmänmedicin på Närhälsan Södra Ryd vårdcentral i Skövde.

1995 fick hon på vårdcentralen uppdraget att bli ansvarig diabetesläkare och 2014 skrev hon sin avhandling om diabetesprevention och utvecklingen av typ 2 diabetes Den handlar om hur fysisk aktivitet kan förbättra värdena när man ligger i förstadiet till diabetes. Hon har sedan dess fortsatt att forska i ämnet.

- Min forskning har handlat om att förebygga diabetes med hjälp av livsstilsbehandling Jag har brunnit för diabetsfrågor ända sedan 1995 och det är därför det är så roligt att nu få det erkännandet ”Årets diabetolog” innebär, säger Margareta Hellgren.

Prissumman är på 25 000 kr och det är första gången som priset delas ut till en specialist i allmänmedicin. Margareta satt 2017–2018 med i Läkemedelsverkets workshop för behandling av typ 2 diabetes och var en av dem som utarbetade de behandlingsriktlinjer som gäller för typ 2 diabetes idag.

Kortfakta om Margareta Hellgren:

  • Föreläser om diabetesbehandling i Västra Götaland och Stockholm.
     
  • Deltar i lokala diabetesrådet, ett lokalt samarbete mellan Skaraborgs sjukhus och primärvården.
     
  • Deltar i Läkemedelskommittén för diabetes, vilken ger rekommendationer om läkemedelsbehandling regionalt.
     
  • Delar sin tid som specialist i allmänmedicin på Närhälsan Södra Ryd vårdcentral med forskning. En del av forskningen äger rum på Skaraborgsinstitutet där hon både forskar själv och handleder andra. 


För ytterligare information om diabetes och priset, kontakta
Margareta Hellgren, specialist i allmänmedicin på Närhälsan Södra Ryd vårdcentral och medicine doktor.
Mailadress: margareta.leonardsson-hellgren@vgregion.se
Mobil: 070-838 16 12


Bifogade filer

 Release
Kontakt


Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

0722-015549

Anders Wikstrand

Kommunikatör

anders.wikstrand@vgregion.se

076-831 32 85