Staffan Ling. Clara Lidström och Maria Nilsson Fotograf/Källa: Liselott Holm, Länsstyrelsen

Varför körde Staffan Ling mil efter mil i ren klimatångest för att undkomma ett molntäcke? Hittar man fullt med dumpstrad mat i Clara Lidströms frys och tycker verkligen Maria Nilsson att fenomenet köttfria dagar i skolan är nys? Nu drar Klimatpodden igång – den perfekta lyssningen under både helgstök och vila.

Länsstyrelsen Västerbotten utser varje år tre klimatambassadörer, som har till uppgift att lyfta klimatfrågan genom engagemang och nyfikenhet. I år innehas uppgiften av programledaren och konsulten Staffan Ling, bloggaren Clara Lidström - mer känd som Underbara Clara - samt forskaren Maria Nilsson från Umeå universitet.

Nu har Länsstyrelsen släppt en podcast i tre avsnitt, där de tillsammans vänder och vrider på klimatfrågan ur olika synvinklar. Upplysning och kalla fakta samsas med gott humör och lättsinniga historier om livet innan klimatmedvetandet smög sig på. Vi får också veta varför västerbottningarna kommer att vara bland dem som drabbas hårdast av värmehöjningen och varför de så kallade återkopplingsmekanismerna är värre än den värsta skräckfilmen.   

I det första programmet avhandlas ämnet mat, i det andra klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa och i det tredje samtalar klimatambassadörerna om olika sätt att resa klimatklokt.

Podden hittas direkt på Soundcloud eller på andra ställen där poddar finns.

https://soundcloud.com/user-750105562?fbclid=IwAR2qXGU0DhDfX6nMAacLW_v2xVUqifyr-aOv8K2uwQ02Nz0MS_RdBU0fqjA

Kontaktperson: Liselott Holm, klimatkommunikatör Länsstyrelsen Västerbotten. Tel 010-225 45 06Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i Västerbottens län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövding Helene Hellmark Knutsson är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov. Vårt uppdrag är att arbeta för en utveckling där miljö, tillväxt och goda levnadsvillkor går hand i hand. Målet är en ren livsmiljö, en stabil arbetsmarknad samt ett gott liv för invånarna. Vi arbetar för en hållbar utveckling i länet.


Kontakt


Jörgen Boman

Kommunikationschef och presskontakt

jorgen.boman@lansstyrelsen.se

070-669 00 10

070-669 00 10

Emma Johansson

Kommunikatör Naturvårdsenheten

emma.e.johansson@lansstyrelsen.se

072-223 15 04

Robert Klingbert

Kommunikatör

robert.klingbert@lansstyrelsen.se

Linnéa Ivarsson

Miljökommunikatör

linnea.ivarsson@lansstyrelsen.se

010-225 43 74

072-236 22 41