Ett unikt välbevarat skeppsvrak från 1600-talet har upptäckts i Stockholms skärgård. Ett liknande skepp hittades för två år sedan utanför Gotska Sandön. Nu leder Johan Rönnby, marinarkeolog vid Södertörns högskola, ett internationellt forskningsprojekt för att undersöka och dokumentera de båda sensationella fynden i Östersjön. Samtidigt pågår en filminspelning i samarbete med National Geografic.

I juni i år tog två privatdykare kontakt med Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola. De hade gjort ett oväntat fynd på 40 meters djup i Stockholms skärgård, som visade sig vara ett vrak av ett holländskt handelsskepp från 1600-talet. De kallade det Lejonvraket, eftersom det har en stor lejonfigur på toppen av akterstäven.

- Det var för bra för att vara sant! berättar Johan Rönnby om vad han tänkte när han för första gången såg bilderna på skeppet.
- Jag såg direkt att det här var något alldeles speciellt, och att det var lika välbevarat som Spökskeppet som vi upptäckte mitt ute i Östersjön för ett par år sedan.

"Spökskeppet" upptäcktes för två år sedan på 100 meters djup utanför Gotska Sandön. Redan upptäckten av detta vrak var en sensation, och med ännu ett liknande fynd får forskarna goda möjligheter till dokumentation och forskning av 1600-talets sjöfartsliv.

- Skeppet står på botten och är i det närmaste helt intakt, till och med masterna står kvar, berättar Johan Rönnby.
- Ett skeppsvrak är som en prisma, ett fruset ögonblick i tiden som vi kan undersöka ur en mängd olika perspektiv. Att dyka på ett skepp så här är så nära en tidsresa man kan komma.

I samband med upptäckten av Spökskeppet startade Johan Rönnby ett internationellt forskningsprojekt, tillsammans med marinarkeologer från Holland, England och USA. Nu kommer han tillsammans med sina kollegor att undersöka och dokumentera både Lejonvraket och Spökskeppet.

Arbetet med att dokumentera de båda skeppsvraken kommer att följas av ett filmteam från Deep Sea production i samarbete med National Geografic. Privatdykarna Markus Hårde och Anders Backström, som upptäckte vraket, kommer också att vara med i dokumentationsarbetet framöver.
Läs mer på www.sh.se

Foto: Jonas Rydin/Deep Sea. För högupplösta bilder, kontakta Jonas Rydin: jrydin@gmail.com

Se Markus Hårde och Anders Backströms film från Lejonvraket:

http://www.youtube.com/watch?v=hX4OnYldBfw

Kontakt: Johan Rönnby: johan.ronnby@sh.se, 08-608 41 91

Fakta/Marinarkeologi vid Södertörns högskola: www.sh.se/arkeologiSödertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453