Lördag 28 februari slår Göteborgs Naturhistoriska Museum upp portarna för utställningen Look in my direction. En utställning som fokuserar på människan och människans personlighet, inte hennes ursprung. 

Vad är svenskt och svenskhet? Aldrig förr har ämnet varit så aktuellt. I utställningen ”Look in my direction” porträtterar fotografen Klas Sjöberg människor som lever i Sverige men har sitt ursprung någon annanstans. Ett inlägg i en het politisk debatt?

- Inte alls. Jag vill bara visa upp människor som de är och berätta deras historia, säger Klas Sjöberg.

Fotoprojektet och idén om utställningen kom för fyra år sedan. Trots att det politiska läget hade hårdnat redan då var ämnet om ”svenskhet” inte lika hett. Sjöberg menar att utställningen inte alls är något politiskt ställningstagande eller något ”anti-rasism”-projekt. Snarare humanistiskt.. Han säger att han bara vill visa upp människor, berätta om dem och att han kan konstatera att de är ”väldigt lika varandra och oss andra”.

Miljöerna han har placerat människorna i har inget med deras ursprung att göra. Sjöberg bad dem att komma och möta honom klädda precis som de ville – en metod för att komma närmare deras personlighet. Och det är ju personlighet utställning handlar om egentligen – inte ursprung.

Klas Sjöberg är 44 år, bor i Halmstad. Klas arbetar i studio och på fältet med reklamfoto, film och fotografiska konstprojekt.

För frågor och mer information:

Eva Goffe, Göteborgs Naturhistoriska Museum
Mobil: 070-696 56 95
E-post: eva.goffe@vgregion.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45