Fotograf/Källa: Alison De Mars

Lund vinner Ekomatsligan 2019 med otroliga 82 % ekologisk inköp 2018.

Lund kröntes under festliga omständigheter till årets vinnare på Ekomatsligan 2019. De vann även årets Svekomatspris med 53 % svekologiska inköp och Ekobrödspriset med 77 % ekologiska brödinköp.

- Fantastiskt kul att vi vinner årets Ekomatsliga. Vi har snubblat på målsnöret de senaste fem åren och då är det extra roligt att vinna igen, jublar Linda Sandgren, utvecklingssamordnare på Måltidsservice i Lund. Alla kommunens engagerade medarbetare är delaktiga i vinsten. Det finns ett stort engagemang kring Lunds 100 % mål som skapat ett unikt samarbete i kommunen. Detta är ett bevis på att en tydlig målsättning skapar resultat, fortsätter Linda nöjt.

Ekomatsligan 2019 genomfördes den 22 maj på Rörstrands slott och konferens mitt i Stockholm. Ekokockarna Rune Kalf Hansen och Ulrika Brydligen delade ut diplom för glatta livet till dryga 40 kommuner, regioner och statliga verksamheter med höga ekologiska inköp under 2018.

38 % ekologiskt i offentligs sektor

Trots att det varit motigt för ekologiskt under året fortsätter offentlig sektor att öka sina ekoandelar. Inköpen ökade 36 till 38 % under 2018. Regionerna hade något mer, i genomsnitt 42 % ekologiskt, medan kommunerna redovisade 37 %. Den offentliga sektorn borde nå, som det ser ut nu, 60 % ekologiskt till 2030.

Årets Ekomatsliga bjöd på många överraskningar

Vellinge som länge legat i topp fick i år lämna över 1:a platsen till Lunds kommun. Skåne fortsätter att dominera i ekotoppen men börjar få lite konkurrens från andra delar av Sverige. Region Kronoberg behåller ledningen bland regionerna med en ekoandel på 58 %, inte långt före region Uppsala som noterade 55 % ekologiskt. Örebro län toppar årets länsekoligan tätt följd av Södermanland. Ekomatsligans bästa raket gick till Kalix kommun som ökade de ekologiska inköpen med 92 % 2018. Årets rookie gick till Arvika kommun som gått från 10 till 22 % ekologiskt 2018. Danderyds kommun kammade hem Årets Ekobrödsraket, då de ökat sina ekologiska brödinköp med över 1000 % under 2018.

Ekologiska spjutspetskommuner

Fem kommuner har redan klarat det nationella ekomålet 60 % ekologiskt till 2030, Lund, Vellinge, Malmö, Örebro och Borlänge. Dessa kommuner fick en särskild utmärkelse "Sveriges ekologiska spjutspetsar 2019", ett diplom som Ekomatcentrum instiftat i år. Tanken är att dessa föregångskommuner ska inspirera andra kommuner och regioner till ökade ekoinköp. Genom att dela med sig av sina erfarenheter och lyckade resultat kan de inspirera de som inte kommit så långt ännu men som har ambitionerna att öka sina ekoinköp framöver.

- Vi kan summera ännu ett fantastiskt ekoår i offentlig sektor. Medan resten av ekomarknaden står och stampar rullar offentlig sektor vidare i jämn ökningstakt mot det nationella konsumtionsmålet 60 % ekologiskt, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.

 

 

 
EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30