2016 stod omsorgen inför en stor utmaning då de under de kommande åren skulle behöva anställa många nya enhetschefer. En viktig del av lösningen blev att utbilda nya chefer, och de blivande ledarna hittades bland befintliga medarbetare i de egna verksamheterna.

Kalmar kommun arbetar sedan många år tillbaka med ”den röda tråden” för ledarskap i organisationen, genom en strategiskt utvecklad modell för chefs- och ledarutveckling. Varje kurs i ledarskapsprogrammet är noga utvald för att passa in i ”Kalmarmodellen”. Många andra kommuner och organisationer sneglar på Kalmar när de vill utveckla sina ledarutvecklingsprogram.

Under 2017-2018 genomförde omsorgen tillsammans med HR-enheten ett specialspår i det befintliga ledarförsörjningsprogrammet, för att kunna motsvara behovet av ledare kommande år. Nästan samtliga av omsorgens åtta deltagare i det specialdesignade programmet arbetar idag som chefer. Fem av deltagarna arbetar som enhetschefer och en som biträdande enhetschef inom omsorgsförvaltningen, en arbetar som enhetschef på den kommunala hjälpmedelsnämnden och en är enhetschef i en grannkommun.

Karriärsmöjligheter inom äldreomsorgen
Förvaltningen har sedan 2015 arbetat med flera parallella satsningar för att förtydliga och utveckla möjliga karriärvägar inom omsorgen, ett grepp för att göra äldreomsorgen mer attraktiv.
- Det var en spännande chans till karriärsutveckling, som jag är glad att min chef rekommenderade mig att ansöka till. Ledarförsörjningsprogrammet har gjort det möjligt för mig att arbeta med det jag gör idag, som enhetschef på Vänskapens väg, säger Maria Lande Olsson.

Karin Jilkén arbetar som verksamhetschef och har bland annat Maria Lande Olsson i sitt team.
- Ledarförsörjningsprogrammet har gett oss en bra möjlighet att kunna ta tillvara på den kompetens som redan finns inom organisationen. Det är så klart positivt för både arbetsgivaren och för medarbetaren att vi kan lyfta personer som gjort ett bra jobb och vill utvecklas. Både individuellt, i yrket och inom förvaltning. Vi har idag anställt flera chefer, varav Maria är en av dem, som har gått ledarförsörjningsprogrammet, säger Karin Jilkén, verksamhetschef på omsorgsförvaltningen.

För mer information, kontakta:
Karin Jilkén, verksamhetschef omsorgsförvaltningen, tel: 0480-45 45 37 35
Maria Lande, enhetschef omsorgsförvaltningen, tel: 0480-45 38 75


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41