Lördagen den 31 oktober bjuder Vitlycke museum in till en dag i eldens tecken för att mota undan mörkret som tränger sig på. Vi ordnar transporter från de olika flyktingförläggningarna i Vänersborg, Tanum och Strömstad och välkomnar både flyktingar och bohuslänningar till en dag i gemenskap kring elden. Välkommen till en hyllning till ljuset och värmen i en mörk tid!

Vitlycke museum är ett upplevelse- och kunskapscentrum för Tanums världsarv. Vi berättar om bronsåldern i Sverige för ca 3000 år sedan och om Unescos världsarvsutnämning av hällristningarna i Tanum. Vi vill öka kunskapen och intresset för den här tidsepoken, landskapet och våra hällristningar. I vår programverksamhet följer vi det gamla bondeåret och nu när höstmörkret faller så bjuder vi in till vi eldfest för att lysa upp och ge oss kraft att tillsammans orka genom den kalla vintern.

Samling runt elden

Kontrollerad eld har enligt arkeologiska fynd funnits åtminstone i 790 000 år. Tämjandet av eld från blixtnedslag och senare eldslagning har radikalt förändrat människans livsvillkor till det bättre. Elden ger ljus och värme och har i alla tider också trollbundit och fascinerat oss, den betraktas som helig, gudomlig och okränkbar. Vi samlas runt elden så som människor gjort i alla tider för att festa tillsammans.

Arrangemanget är ett samverkansprojekt med finansiering från Västra Götalandsregionen, ABF och Tanums kommun. 

Vi ber allmänheten om att hjälpa till med transporter till och från flyktingförläggningarna för att så många som möjligt skall få chansen att komma med till festen. Våra chartrade bussar tar ett begränsat antal passagerare.

Eld och musik, gemenskap och soppa

Under dagen bjuder vi på allt från guidningar i bland hällristningarna i Tanums världsarv och familjeaktiviteter som forntida hantverk och pilbågsskytte. Det blir också eldig musik, berättelser vid elden för barn och vuxna samt fickling - vi studerar hällristningarna i ficklampornas sken och ser magiska motiv träda fram. Dessutom bjuder vi på varm soppa och bröd.

Klicka här för att komma till hela programmet för dagen.

För frågor och mer information:

Aleka Karageorgopoulos
Enhetschef Vitlycke museum
Tfn: 070-674 49 09
E-post: aleka.karayeorgopoulos@vgregion.se


Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45