Författaren och dumpstraren Andreas Jakobssons familj lever nästan helt gratis, av sådant ”som pappa hittat på natten”. Middagarna och råvarorna har blivit lyxigare än någonsin. Men varför slängs så otroligt mycket mat? Hör Andreas berätta utifrån sin bok Svinnlandet på Göteborgs naturhistoriska museum nu på torsdag. 

I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte är något fel på överhuvudtaget. I ”Svinnlandet” kartlägger Andreas Jakobsson svinnet i alla led av livsmedelskedjan, tar reda på hur det har kunnat bli så här och presenterar möjliga lösningar på problemet. För även om vi ekonomiskt sett har råd att kasta mat kommer det inte att hålla länge till klimat- och miljömässigt.

Var det något som förvånade dig när du började dumpstra och i så fall vad?

Det som förvånade mig mest var hur bra maten som kastades var. Jag hade ju hört att det kastades mycket bra mat, men trodde inte att 80 - 90 procent av den skulle vara lika fin som den man handlar i affären, säger Andreas Jakobsson.

Vad fick dig att skriva boken Svinnlandet?

– Jag hade dumpstrat ett tag utan planer på att skriva något, men ju mer galenskaper jag såg desto mer angeläget blev det att förmedla det. Och ingen annan hade ju skrivit om det från det perspektivet.

Vad kan man som enskild individ göra för att bidra till ett minskat matsvinn? Eller är det snarare ett problem på högre nivå?

– Det är i första hand ett problem på högre nivå. Det man kan göra är att strunta helt i bäst före-datumen. En produkt med bäst före-datum, alltså inte sista förbrukningsdag som det är på produkter som kan innehålla farliga bakterier, med obruten förpackning blir inte farlig. Den kan på sin höjd smaka illa eller få en märklig konsistens.

Tid och plats för föredraget

Torsdag 28 september, klockan 18.00 till 19.00, föreläsningssalen på Göteborgs naturhistoriska museum. Ingen avgift utöver museiavgift för besökare över 25 år.

Mer information om Andreas Jakobsson finns på hans blogg/hemsida; dumpstringslyx.com

Kontakt

Charlotte Oskarsson 
Redaktör, Göteborgs naturhistoriska museum 
Mobil: 073-3977760 
E-post: charlotte.oskarsson@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Bifogade filer

 Andreas Jakobsson
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23