Idag på FN-dagen den 24 oktober tilldelas journalisten Magda Gad medaljen Board of Nordic Veterans Federations medalj samt Veteranförbundets guldmedalj till opinionsbildaren Jeanette Widén av Sveriges Veteranförbund.

Kvinnorna blir prisade för sitt arbete med att synliggöra Sveriges utlandsveteraner. Den traditionella ceremonin med tal, fanfarer, kransnedläggning, musik, tyst minut sker vid FN-minnesmärket, Sjöhistoriska riksmuseet, Djurgården med start kl 16.30 den 24 oktober.

-Magda Gad och Jeanette Widén är två värdiga medaljörer då de lyfter fram och ingjuter mod i våra veteraner på uppdrag i världen, säger Sveriges Veteranförbunds ordförande Sverker Göranson, medaljutdelare.

Magda Gad, med sitt outtröttliga arbete att rapportera från världens värsta oroshärdar till svenskarnas vardagsrum ger våra veteraner och blivande veteraner en annan bild av insatsområden som ger en ökad förståelse om vad de kommer att uppleva ute på fältet. Magda är en modig reporter som med objektivitet och engagemang ger en verklig bild av krigets fasor, för detta tilldelas hon Board of Nordic Veterans Federations medalj i Brons.

Det är otroligt hedrande att få just den här utmärkelsen. Ingen utmärkelse har känts mer passande för mig. Vårt jobb – vi alla som tjänstgjort i krigszoner – handlar inte bara om att arbeta i svåra miljöer i andra länder, det handlar också om att samla på sig erfarenheter som få andra kan dela.  Därför är det väldigt viktigt att vi som har dessa erfarenheter delar dem med varandra. På det sättet kan vi också fortsätta orka göra våra insatser och sprida vår kunskap till sådana som inte kan vara där vi är. Därför vill jag härmed rikta ett stort och ödmjukt tack till alla systrar och bröder inom Veteranförbundet säger Magda Gad.

Österåkersbon Jeanette Widén får guldmedalj för sitt engagemang för utlandsveteraner. Jeanette skrev 2015 en motion om att göra den årliga Veterandagen 29 maj till allmän flaggdag. Österåkersmoderaterna ställde sig bakom motionen som gick hela vägen via partistämman till riksdagen. Den 3 maj 2018 gick motionen igenom i riksdagen och Jeanettes förslag blev svensk lag och Veterandagen beslutades bli allmän flaggdag. På FN-dagen hedras hon med veteranernas egen medalj av valören guld.

Program FN-dagen 2019 - torsdagen den 24 oktober, öppen för alla.
Plats: FN-minnesmärket vid Sjöhistoriska, Djurgården.

16.30 - Ceremonin startar med korum, följt av kransnedläggning, tal, medaljering och avslutningsvis en ljusceremoni.
Ceremonimästare är Tor Cavalli Björkman och tal av förbundsordförande Sverker Göranson, Kongoveteranernas 1:e vice ordförande Bengt Wicksén och Överste Torbjörn Larsson, chef för Försvarsmaktens Veterancentrum. Korum officiant är Lisa Mobrand, Regementspastor på Livgardet.

18.00 - (ca) avslutas ceremonin.

(Magda Gads medalj utdelas vid senare tillfälle då Magda befinner sig på utlandsjobb). 
Sveriges Veteranförbund (SVF) är en intresseorganisation och är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen.


Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84