Trollöl, änglaöl och öl till de underjordiska - visst låter det som spännande drycker? Ja, i religionshistorikern Tommy Kuuselas föredrag på Vitlycke museum möter du vad som förmodligen är det mest magiska ölet i världen.

Utgångspunkten för Tommy Kuuselas föredrag nu på söndag är de mytiska berättelser som finns om hur öl och mjöd skapats, och deras betydelse för människan under järnåldern i Sverige.

I föredraget får publiken även höra mer om öl kopplat till folktro; om trollens öl, om hur man skyddade brygden mot onda makter, om öl som tyda för att se in i framtiden, om öl till de underjordiska, om övernaturligt öl och om hur änglaöl skapades.

Folktro och fornnordisk religion

Tommy Kuusela är fil.dr. i religionshistoria och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. 2017 försvarade han sin doktorsavhandling vid Stockholms universitet om interaktion mellan gudar och jättar i en fornnordisk hallmiljö. Han har skrivit ett 20-tal vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar om sina forskningsintressen: folktro, fornnordisk religion och djur ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Möt Tommy Kuusela i Trollbunden!

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning med mängder av exempel på hur myter, sägner och berättelser påverkar oss människor, från folktrons skogstroll till dagens nättroll. Här får du möjligheten att möta Tommy Kuusela både innan och efter söndagens föredrag, bland annat genom Folktroväsen i vår tids populärkultur.

Tid och plats för föredraget

Vitlycke museum, 20 oktober, kl. 13.00. Ingen föranmälan, gratis entré. Välkommen!

För mer information:

Johan Clerhage
Programproducent Vitlycke museum
072-450 42 94
johan.clerhage@vgregion.se


Bifogade filer

 Tommy Kuusela
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45