Under torsdagskvällen och natten till fredagen har räddningstjänsten kunnat dra ner på insatserna i Björnmossen, Helgonmossen och Rörbo utanför Sala. I Broddbo fortsätter brandbekämpningen tillsammans med Hemvärnet och helikoptrar. Vädret gör att risken för skogsbränder är fortsatt hög även om vinden väntas minska.

Räddningstjänsten har kontroll över bränderna i Björnmossen, Helgonmossen och Rörbo och planerar att kunnat lämna över eftersläckningsarbetet och bevakningsansvaret till markägarna under dagen. Drönare har skickats in med IR-kamera för att se hur varmt det är i markerna efter bränderna vilket avgör om branden kan ta fart igen. Om analysen av bilderna visar att brandområdet är kallare kan insatsen avvecklas och ansvaret överlämnas till markägaren.

Räddningstjänsten fortsätter kraftsamla i Broddbo där räddningspersonalen tillsammans med hemvärnet ringat branden in och där kommer fortsatt släckningsarbete pågå under dagen. 

Prognosen är i nuläget god. Väderprognosen gör att risken för skogsbränder och självantändning är fortsatt hög men vinden beräknas minska i styrka.

Räddningstjänsten uppmanar alla att följa eldningsförbudet och vara försiktiga även med grillning.

 

 Kommunerna är Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Storstockholms räddningscentral larmar och leder också räddningsresurser från fem andra räddningstjänster i Uppland, Västmanland, Södermanland och på Gotland.


Kontakt


Björn Westerdahl

Tillförordnad kommunikationschef

bjorn.westerdahl@ssbf.brand.se

08-4548700

070-764 87 84

Räddningscentral Mitt

Pressfrågor pågående insatser

registrator@ssbf.brand.se

08 - 454 83 74