27 % kan vi summera de ekologiska inköpen till vid årsskiftet. Det är en ökning med drygt 17 procent eller 4 procentenheter, nästan dubbelt så stor ökning som året innan.

96 kommuner, regioner och landsting har nått 25 % eller mer och klassar därmed in i Ekomatsligan 2015. De utgör 31 % av landets kommuner, landsting och regioner. Det är 40 fler än 2013, då det endast var 56.

Landsting och regioner är generellt bättre än kommuner på ekologiska inköp.

Av landets 21 regioner och landsting har en majoritet (76 %) nått 25 % eko eller mer medan endast 80 kommuner av 290 har klarat 25 %-målet.

Vellinge storslagen vinnare i Ekomatsligan 2015

Vellinge har uppnått 57 % ekologiska inköp under 2014 och passerar därmed med god marginal förra årets vinnare Borlänge och Lund, som passande nog hamnade på delad 2:a plats i årets Ekomatsliga med 50 % ekologiska inköp vardera. Vi har därmed tre kommuner som passerat den magiska gränsen ¨50 % ekologiska inköp¨.

    - Fantastiskt roligt! Vi är ett enormt gött gäng i köken och vi har gjort det här tillsammans, säger en mycket glad Mikael Andersson, kökschef i på Stora Hammar skola i Vellinge.

Kronoberg är bästa län samt bästa region

Region Kronoberg toppar bland regioner och landsting med 46 % ekologiska inköp. Tätt efter kommer Landstinget i Uppsala län med 44 % och Region Örebro med 42 %.

Summerar vi de enskilda länens inköp så hamnar Kronoberg i topp med en genomsnittlig andel ekologiska livsmedel på 31 %. Södermanland ligger på andra plats och har dessutom ökat mest under 2014, med 5 procentenheter sedan 2013. Tredje plats intar Örebro län med 29 % ekologisk inköp.

Intresset för ekologiska livsmedel har ökat starkt det senaste året och det finns en stor chans att nästa Ekomatsliga kommer att visa att de genomsnittliga ekoinköpen i offentlig sektor fortsätter att öka och att vi når 30 procent, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30