Marockos utrikesminister, Salah Eddine Mezouar, meddelar att FN:s särskilda sändebud angående Västsahara, Christopher Ross, inte längre är välkommen i Västsahara.

I fredags, den 6 november, var det på dagen 40 år sedan Marockos ockupation av Västsahara inleddes med den Gröna marschen. Marockos kung, Mohammed VI, kom till Västsaharas huvudstad El Aaiun för att inleda firandet. Tusentals traditionella västsahariska kläder hade köpts in för det skulle se ut som att västsaharier hälsade kungen välkommen. I själva verket var det utklädda marockanska bosättare som stod för firandet.

 

Dagen efter, den 7 november, meddelade utrikesministern att Christopher Ross inte längre är välkommen in i Västsahara. Istället ska frågan om Västsahara enbart ska behandlas i Rabat, Alger och Tindouf eftersom detta enligt honom är en fråga mellan Marocko och Algeriet. Utrikesministern säger även att man berättat för Christopher Ross att han gått för långt.

”We respect him [Ross]. But when he acts beyond his mission, we tell him. We explain to him and he understands,” Morocco’s foreign minister concluded.

www.moroccoworldnews.com/2015/11/172144/morocco-declares-christopher-ross-persona-non-grata-in-western-sahara/

Samtidigt hölls en stor marockansk demonstration utanför FN:s kontor i El Aaiun med kravet att FN:s mandat, MINURSO, ska avlägsnas.

– Kungens besök och firande av invasionen av Västsahara är en enorm provokation. Samtidigt utsätts västsaharier för kränkningar på daglig basis utan att omvärlden reagerar. Situationen håller på att glida FN ur händerna, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.

Enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. Marocko ockuperar stora delar av landet sedan 1975 i strid med internationell rätt. Området är rikt på naturresurser och ett stort antal marockanska bosättare bor idag i Västsahara. MINURSO, FN-mandatet på plats, är det enda i världen som inte har rätt att övervaka och rapportera om brott mot mänskliga rättigheter.


Vårt fokus är det praktiska solidaritetsarbetet förenat med idén om återbruk. En hållbar utveckling förutsätter att allt mer återanvänds. Hos oss kan du skänka det du inte behöver så att någon annan kan få det bättre. Du är alltid välkommen att arbeta volontärt hos oss, delta på våra seminarier och bidra med det du kan.


Kontakt


Julia Finér

Talesperson

julia.finer@emmausstockholm.se

08-744 22 22

0704-88 00 25

Caroline Nord

Kommunikationsansvarig

caroline.nord@emmausstockholm.se

073-784 52 22