MatLust klimatsmartast i Almedalen. Sara Jervfors, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje kommun, tog emot priset. Foto: Ida de Oquinena, MatLust.

MatLust och Almedalen verkar vara en prisvinnande kombination. Idag för ett år sedan förärades MatLust titeln ”Årets Mälardarling 2017”. I eftermiddag annonserades vinnaren i tävlingen ”Almedalens klimatsmartaste mat” – och det blev ingen mindre än MatLust! Vid eventet ”Framtidens hållbara matsystem – ärtigt, smart och gott?” serverades den prisvinnande maten: Södertäljerullen och Gotlandsrullen.

För att uppmuntra Almedalsarrangörerna att göra klimatsmarta matval delar Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Ekoguiden, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud ut priset "Almedalens klimatsmartaste mat". Vann gjorde alltså MatLust med Södertäljerullen och Gotlandsrullen. Prisceremonin skedde hos 2017 års vinnare, Aftonbladet, i deras tält under Almedalen kl 16.00 idag.

Juryns nominering:

”Med främst växtbaserad mat och med fokus på närproducerade och ekologiska ingredienser har vinnaren på ett inspirerande sätt kommunicerat hur man kan äta för planetens bästa. Vinnaren har även använt sig av mat som annars skulle slängas, såkallad "fulmat", samt valt att helt skippa engångsartiklar. Det är med glädje vi presenterar årets vinnare i Almedalens klimatsmartaste mat: Södertälje kommun och projektet Matlust!”

- Fantastiskt roligt! säger Sara Jervfors, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje kommun. Med Södertäljerullen och den helt nya Gotlandsrullen, som vi tagit fram tillsammans med ekokocken Luqaz Ottosson, visar vi att det går att göra fantastiskt god mat på hållbara och växtbaserade råvaror.

Läs det officiella pressmeddelandet från Medveten Konsumtion här: http://www.mynewsdesk.com/se/mks/pressreleases/soedertaelje-kommun-har-almedalens-klimatsmartaste-mat-2570152?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease

http://smartklimatmat.se/registrerade-event/ finns all information om MatLusts event, Södertäljerullen och Gotlandspitan.

I juryn ingick: Alexandra Davidsson, generalsekreterare Medveten Konsumtion, Amanda Bengtsson, projektledare Medveten Konsumtion, Per-Anders Jande, ordförande Svensk mat- och miljöinformation, David Kihlberg, tf chef klimat- och juridikavdelningen Naturskyddsföreningen, Camilla Björkbom, ordförande Djurens Rätt, Benny Andersson, verksamhetschef Djurens Rätt, Anna Richert, matexpert på WWF, Jenny Wass, insamlingsadministratör Greenpeace Sverige, Julia Hedberg, givarservice Greenpeace Sverige.

Kontakt:

Sara Jervfors, projektchef MatLust samt kostchef i Södertälje kommun.
Tel: 08-52306466, e-post: sara.jervfors@sodertalje.se.

Daniel Dworetsky, kommunikationsansvarig, MatLust.
Tel: 08-52304805, e-post: daniel.dworetsky@sodertalje.se.



MatLust är ett EU-projekt som pågår 2015-2021. Målen är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa samt att etablera Södertälje som regional livsmedelsnod. MatLust erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och andra former av kostnadsfritt stöd till små och medelstora livsmedelsföretag. MatLust drivs av Södertälje kommun genom Destination Södertälje, med KTH och Södertälje Science Park som partners.


Kontakt


Ida de Oquiñena

Kommunikation

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

076-648 22 36