Att det finns många internationella som svenska företag och entreprenörer som donerar pengar till välgörande ändamål är ett faktum.

Många organisationer som jobbar med välgörenhet drivs även helt ideellt och är på så vis även helt beroende av donationer för att verksamheten ska kunna fungera.

Vilken eller vilka organisationer som företag och entreprenörer väljer att donera till är också ofta en fråga om vilka hjärtefrågor som ligger dessa närmast till hands. Det finns även företag som har valt att ta detta med att donera pengar ett steg längre. Ett sådant välgörenhetsprojekt är utan tvekan Great.com, som den svenska superentreprenören Erik Bergman är grundare till.

2018 så grundades Great.com och där själva huvudmålet med projektet är att skänka alla vinster som företaget gör till välgörande ändamål. För Erik Bergman så är det främst frågorna kring klimatförändringar som ligger honom närmast om hjärtat men där han även har varit involverad i andra typer av välgörenhetsprojekt världen över.

2016 så lämnande Erik Bergman företaget Catena Media som han 2012 startade upp tillsammans med barndomsvännen Emil Thidell. I och med detta så blev även Bergman god för hundratals miljoner kronor redan som 28-åring.

I samband med att Erik Bergman valde att sälja av sitt aktieinnehav hos Catena Media så finansierade han även en skola i Ghana inom projektet IT for Children. Detta blev även startskottet för Bergman för att aktivt börja jobba med välgörenhetsprojekt på heltid.

Så ser framtiden ut för Great.com

Framtiden för Great är även den utstakad av den svenska superentreprenören. Huvudmålet är satt till att Great som välgörenhetsprojekt ska fortsätta att generera så mycket pengar som det bara är möjligt och att samtliga vinster fortsatt ska gå till välgörande ändamål inom de klimatförändringar som råder i världen.

Erik Bergman har alltid gått sina egna vägar när det gäller företagande, så även när det gäller att generera pengar för välgörande ändamål, något som han dessutom har fått både massor av beröm som även kritik för.

I ett inlägg på Facebook som gjordes 22/10–2020 med rubriken "Till mina förmögna vänner" så uppmanade Bergman sina förmögna vänner att donera pengar till klimatprojektet Founders Pledge Climate Fund.

Bergman taggade även sina förmögna vänner i det inlägg som gjordes, något som till största del mottogs positivt men som inte var lika positivt hos andra. Flera som taggades i inlägget kände även en press att agera och uppskattade heller inte den uppmärksamhet som skapades kring dom.

I inlägget som gjordes så skrev Bergman också att han skulle matcha samma belopp som donerades av de förmögna vännerna. Inom 48 timmar så hade 5,25 miljoner kronor donerats från vännerna vilket även innebar 5,25 miljoner donerade ur Erik Bergmans plånbok. På under 48 timmar så hade klimatprojektet Founders Pledge Climate Fund fått en totalsumma av 10,5 miljoner kronor donerade till sig.

Slutdatumet för kampanjen är 31/12–2020 och där det stora målet är att generera 20 miljoner kronor i donationer, vad som blir den faktiska slutsumman återstår att se.

Med tiden så har även den feedback som Erik Bergman fått för sitt initiativ blivit allt mer positiv även från de som inte var särskilt positiva från start.

Om du själv vill göra skillnad

Om du känner att klimatfrågan är viktig även för dig och att du vill hjälpa till att göra skillnad, ja då är exempelvis founderspledge.com en av alla organisationer att kunna vända sig till. Organisationen är beroende av yttre hjälp och bidrag från företag, entreprenörer och privatpersoner och där alla bidrag tas emot med största tacksamhet och uppskattning.

På organisationens hemsida så hittar du dessutom en stor avdelning riktat just mot forskning. För dig som vill veta mera om världens stora klimatfrågor och utmaningar inom området så rekommenderar vi dig att läsa mera om just detta på organisationens hemsida eller Great.com.Kontakt