Miljö och hållbarhet är viktiga ledord för oss som arbetar med Medeltidsveckan. Turismen är en av världens största näringar, och vårt ansvar är därmed stort att tillse att den påverkan vi gör på omgivningen är så liten som möjligt. Vi är sedan fem år tillbaka ett Miljömärkt event av stiftelsen Håll Sverige rent, och arbetar ständigt med att förbättra våra rutiner och minska vår klimatpåverkan.

En stor nyckel i vårt arbete med att bli ett hållbart evenemang är hanteringen av avfall och återvinningen av detta. Sedan 2014 har Medeltidsveckan ett uppskattat samarbete kring all städning och avfallshantering under säsongen med Gotland Recycling AB – ett samarbete som nu utvecklas ytterligare.

Turistnäringen är en viktig pusselbit för att Gotland skall kunna leva året runt. Vi ser Medeltidsveckan och de jobb de lägger ner, som ett viktigt inslag i den bild som förmedlas av Gotland både nationellt och internationellt. Vi är stolta att kunna vara miljöpartner till detta evenemang, säger Hans Gustafsson, VD för Gotland Recycling AB.

I år är vi dessutom oerhört glada över att få presentera ett nytt inslag i Medeltidsveckan – våra miljö- och trygghetsvärdar som du träffar på i staden. Genom ett värdefullt samarbete med Gotland Recycling AB och Länsförsäkringar Gotland har vi fått möjligheten att anställa personer som har till uppgift att hjälpa till att hålla staden städad samt verka för ökad trygghet genom att vara närvarande under kvällar och nätter. Utöver det tar också Kvinnojouren TROTS plats nere på marknadsområdet, och finns som en samtalspart och trygg zon för den som har behov av detta.

- I år samarbetar vi med Medeltidsveckan för att evenemanget, som är Gotlands största, kan anställa och utbilda miljö- och trygghetsvärdar. Med Medeltidsveckans alla besökare ser vi det självklart mycket positivt att det i år kommer att finnas värdar i våra varselvästar som håller rent och snyggt och kan vara till hjälp när besökarna så behöver, säger Mariette Nicander, VD på Länsförsäkringar Gotland.

Forskning visar att en välstädad omgivning skapar tryggare människor, och vi ser därför ytterligare att områdena miljö och trygghet hänger ihop. År 2014 anmäldes inte ett enda våldsbrott under Medeltidsveckan, så vi är redan på mycket god väg. Tillsammans fortsätter vi strävan mot att vara Sveriges renaste och tryggaste festival!

- Vi uppskattar Medeltidsveckans ambition om att bli Sveriges tryggaste festival – och det är klart att vi vill vara med och bidra till detta. På sikt hoppas vi på att fler ska upptäcka fördelarna med att leva och bo på Gotland, avslutar Mariette Nicander, VD på Länsförsäkringar Gotland.

Kontaktperson Miljö- och trygghetsfrågor på Medeltidsveckan: verksamhetschef Björn Sundberg, 0498-29 10 73 eller bjorn.sundberg@medeltidsveckan.se.
Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 33 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Alltid söndag till söndag, alltid vecka 32.


Kontakt


Susanne de Paulis

Projektledare

susanne.depaulis@medeltidsveckan.se

0707-58 13 62