I år firar det framgångsrika samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och den mexikanska delstaten Querétaro 10 år. Samarbetet har betytt mycket i båda länderna och som en del av jublieumsfirandet besöks Västra Götaland av både en mexikansk delegation och en konstutställning i Tidaholm.

”The Shape of Happiness to Come” heter den svensk-mexikanska utställning som på fredag den 20 september öppnar på Tidaholms konsthall. Trots vad namnet antyder, är det en retrospektiv utställning med konstnärer som varit del av det nu tioåriga samarbete som vuxit och frodats mellan Västra Götalandsregionen och den mexikanska delstaten Querétaro.

Lagom till att konsthallen öppnar gästas också Västra Götaland av en delegation på fyra personer från Querétaro: Laura Gabriela Corvera Galván och Bernardo Sarvide Primo från Instituto Queretano de la Cultura y las Artes (IQCA), Margarita Ladrón de Guevara från El Diario de Querétaro samt Gabriel Hörner, Museo de la Cuidad.

Förutom att delta vid öppnandet av utställningen gör de besök på en rad platser i Västra Götaland. I Tidaholm besöker de Litografiska akademin och träffar representanter från kommunen, innan de får besöka Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Även GöteborgsOperan och föreställningen Billy Budd står på programmet för de långväga gästerna. Dessutom ett spännande samtal på Jonsereds herrgård idag där frågan om ”det goda livet” ska diskuteras av såväl de mexikanska gästerna och representanter för Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet.

Ett givande utbyte
Samarbetet mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Querétaro har under sina 10 år inneburit ett brett och kraftfullt utbyte. Över 300 kulturaktörer från de båda länderna har fått möjligheten att möta ny publik, arbeta i residensateljéer och få med sig nya influenser och kontakter. 

Utöver de konkreta möjligheterna för de enskilda konstnärerna, dansarna och musikerna har tiotusentals medborgare i de båda länderna kunnat njuta av ett mycket stort antal utställningar, dansföreställningar, konserter etcetera.

I Sverige har vi på senare år sett frukterna av det mexikanska samarbetet bland annat genom medverkan från mexikanska grupper på festivaler som Kulturkalaset och Ornungafestivalen, mexikanskt tema för Göteborgs Filmfestival, mexikanska residenskonstnärer på Nordiska Akvarellmuseet och den välbesökta utställningen med verk av Frida Kahlo som visades 2011/2012 på Göteborgs Konstmuseum.

Men samarbetet har även kommit näringslivet till del, inte minst inom miljö- och energiområdet där bland annat Statens Provningsanstalt (SP) konsulterats för mexikansk räkning. Även matchmaking där svenska företag deltagit har arrangerats under åren.

Ambassaderna i både Mexiko och Sverige har under hela processen varit inblandade och på ett synnerligen värdefullt sätt bidragit till att stärka samarbetet.

Bifogade filer

 Mexikanskt kulturbesök markerar 10 år av samarbete med Västra Götalandsregionen

 Kulturnämndens utbyte med den mexikanska delstaten Querétaro manifesteras 18-28 oktober 2012 genom att ett 30-tal kulturutövare besöker Mexiko för en chans att sprida sina uttryck. Här förberedelser inför invigningskvällens utställning: "Den västsvenska skogens mystik" med konst, smaker och toner från exempelvis Göran Löfwing, Falbygdens mat och kultur, Anna Dahlgren och Karl Johan Ankarblom.

 Sveriges ambassadör i Mexico city, Jörgen Persson, inviger de västsvenska kulturdagarna i Querétaro med ett tal i samband med öppnandet av installationen "Den västsvenska skogens mystik".

 Intresset för Västra Götalandsregionens kulturutbyte med Querétaro, Mexiko, var stort när en delegation på ca 30 kulturutövare besökte delstaten i oktober 2012. Förutom tidningsartiklar och annonser, bjöds organisatörerna från regionen (här kulturutvecklare Lars Lundgren) in för medverkan i direktsänd mexikansk tv.

 Vid öppnandet av de västsvenska kulturdagarna i Querétaro, ett mångårigt svensk-mexikanskt samarbete som drivs av kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, bjöd Falbygdens mat och kultur på svenska smakupplevelser. 1000 "smakprover" försvann snabbt och möttes av gillande omdömen.

 Litografiska akademin i Tidaholm medverkade med utställningen "From the vulcano island collection" vid de västsvenska kulturdagarna i Querétaro, Mexiko. Vid den välbesökta invigningen var många av besökarna nyfikna på det annorlunda uttrycket.

 Litografiska akademin i Tidaholm medverkade med utställningen "From the vulcano island collection" vid de västsvenska kulturdagarna i Querétaro, Mexiko. Vid den välbesökta invigningen var många av besökarna nyfikna på det annorlunda uttrycket.

 Den västsvenska folkmusikgruppen Jernväg (Anna Dahlgren och Karl Johan Ankarblom) bjöd på ett urval av traditionella svenska stycken vid Huapango-festivalen i Querétaro. En entusiastisk publik krävde två extranummer. Musikernas medverkan var ett led i de västsvenska kulturdagarna i Querétaro, del av ett svensk-mexikanskt samarbete som drivs av kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Thomas Schulz

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se