Micasa Fastigheter har skrivit ett fyraårigt leasingkontrakt på tre elbilar. Bilarna, som är av märket Renault Zoe, kommer att börja rulla på Stockholms gator lagom till årsskiftet.

– Det blir en miljövänlig start på nästa år, konstaterar Anders Blomqvist, uppföljningsman på Micasa Fastigheter i Stockholm AB.

Stockholms stad ger en miljöbilspremie motsvarande 90 000 kronor för varje elbil, medan staten skjuter till 40 000 kronor i supermiljöbilspremie per elbil.

Anders Blomqvist provkörde en elbil av aktuellt märke under tre normala arbetsdagar i oktober.

– Jag upplevde ingen räckviddsångest. Bilen klarar hela dagen på en laddning – 15 mil blandad körning. Sedan, under natten, laddas batteriet i garaget. Och du behöver inte lägga tid på att tanka.

Laddtiden från tomt batteri till fulladdat varierar beroende på vilken utrustning och tillgång till laddningsmöjligheter som finns till hands – från 30 minuter upp till cirka tio timmar. Förbrukningen av el vid normal körning är cirka 1,5 kWh/mil.

När laddningen börjar ta slut, varnar elbilen.

Allt fler laddstationer för elbilar har börjat sättas upp i Stockholm. Information om var de finns, går att finna bland annat på nätet. Det finns även möjlighet att lägga in på elbilarnas inbyggda skärm var laddningsstationerna finns.

Anders Blomqvist ser flera fördelar med elbilen.

– Den går tyst, mjukt och är piggare än de flesta bensindrivna bilarna upp till 80 kilometer i timmen. Och så har åtminstone de elbilar vi ska leasa automatlåda, vilket är en fördel i stadstrafiken.

Dessutom – elbilen har ett slags poängsystem som bedömer hur smart och snålt föraren kör.

– Det blir lite av en sport att komma så långt som möjligt på en laddning.


Ämnen

Äldreomsorg

Platser

Stockholm

Micasa Fastigheter i Stockholm AB, dotterbolag till Stockholms Stadshus AB, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar ca 125 fastigheter om drygt 1 miljon kvadratmeter. Omsättningen är cirka 1 miljard kronor.


Kontakt


Karl Frisell

chef nyproduktion Micasa Fastigheter och medlem i styrgruppen för Rättvist byggande.

karl.frisell@micasa.se

+46 8 508 360 00

+46 8 508 360 90

Maria Mannerholm

VD Micasa Fastigheter

maria.mannerholm@micasa.se

+46 8 50836000

+46 8 50836010