Fotograf/Källa: Tomislav Stjepic

I november planerar Migrationsverket att flytta en del av sin boendeverksamhet från Malmö till Arlöv Park Hotell i Burlövs kommun. Det eftersom fastighetsägaren har sagt upp myndighetens nuvarande asylboende i Malmö då fastigheten ska säljas. – Genom att flytta boendet till Burlövs kommun säkerställer vi en god boendekapacitet i regionen, säger Fredrik Bengtsson, regionchef.

Fastighetsägaren för Migrationsverkets tillfälliga boende för asylsökande, Centria i Malmö, har sagt upp myndighetens hyreskontrakt.

– Vi har istället, efter förhandling i hyresnämnden, blivit erbjudna att nyttja Arlöv Park Hotell i Burlöv nu när fastigheten i Malmö ska säljas, säger regionchef Fredrik Bengtsson.

Genom att godkänna erbjudandet säkerställer Migrationsverket att myndigheten har en god boendekapacitet i region syd, och enligt Fredrik Bengtsson finns det flera fördelar med att förlägga boendet till Arlöv Park Hotell. 

– Till en likvärdig hyreskostnad erbjuds Migrationsverket ett boende med högre standard. Boendet ligger även bra till geografiskt i och med att närliggande Malmö är en huvudsaklig in-och utreseort i migrationsprocessen, säger Fredrik Bengtsson.  

Det nya boendet i Burlöv kommer bedrivas i Migrationsverkets egen regi. Detta innebär bland annat att myndigheten har egen personal på plats och att väktare kommer finnas på boendet. Boendet kommer vara bemannat dygnet runt.

– Detta är viktigt för att skapa ett tryggt och säkert boende, både för de personer som bor på boendet samt för vår egen personal, säger Fredrik Bengtsson.

Inför beslutet har Migrationsverket informerat Burlövs kommun.

– Vi värdesätter en öppen och god dialog med Burlöv kommun och är måna om att hålla dem, såväl som civilsamhället som andra myndigheter informerade om hur planerna fortskrider, säger Fredrik Bengtsson.

 

Fakta

Antalet asylsökande har minskat kraftigt under de senaste åren, vilket medfört att myndigheten avvecklat tillfälliga bostäder för asylsökande runt om i landet.

Den långsiktiga planeringen för var någonstans Migrationsverket ska ha sina boenden baseras på flera faktorer, såsom närhet till asylprövningen, kostnader för verksamheten och var personer som vill söka asyl reser in i landet. En huvudsaklig princip är att koncentrera tillfälliga bostäder till landets huvudsakliga in- och utreseorter; Stockholm, Göteborg och Malmö.

Boendet Arlöv Park Hotell i Burlöv kommer i huvudsak att drivas som ett in- och utreseboende vilket innebär att personer bor på boendet under en kortare tidsperiod.

Boendet i Burlöv ersätter de cirka 130 platser som myndighetens nuvarande boende Centria har i dagsläget. Migrationsverket får tillträde till fastigheten 1 september 2021 och planerar för att boendeverksamheten ska starta den 1 november.

Hyresavtalet kommer att gälla i minst tre år framåt.Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare.


Kontakt


Migrationsverkets presskontakt

press@migrationsverket.se

010-485 66 55, kl.8-16.30 på vardagar, övrig tid via mejl.

Vid pågående nyhetshändelser nås pressjouren på 010-485 66 55 utanför kontorstid. Uppdateringar sker då även via vår hemsida, samt på twitter och facebook.