Migrationsverket har nu påbörjat avvecklingen av flera tillfälliga asylboenden runt om i landet. Det innebär att boende kommer att behöva flytta och att myndigheten kommer att fatta ett beslut om att stänga anläggningarna.

När Migrationsverket upphandlar tillfälliga asylboenden sätts alltid ett slutdatum för hur länge avtal som tecknas i upphandlingen får gälla. I direktupphandling 13 var slutdatumet satt till den 21 maj 2016. Efter det får Migrationsverket med andra ord inte förlänga avtalet om tillfälligt asylboende utan måste börja avveckla det under ordnade former och erbjuda människorna annat boende med längre avtal.

Migrationsverket har nu börjat hjälpa människorna att flytta till andra lediga platser. I höst vill vi genom de nya ramavtalen erbjuda de sökande ett mer långsiktigt boende.

−Vi förstår att människor tycker att det är tråkigt att vi stänger ett boende där människor skapat sig en trygg tillvaro. Samtidigt måste vi utnyttja de lediga boendeplatser vi har just nu och planera för att människor ska slippa flytta på samma sätt i framtiden, säger Jan-Olov Wallin biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Migrationsverket har en aktiv dialog med kommuner och landsting dit asylsökande nu får flytta, men har också haft en dialog lokalt på de orter där anläggningar nu stänger.

−Vi är glada att samarbetet med föreningsliv, kommuner och landsting på orterna vi nu lämnar fungerat bra. Vi hoppas att de människor som nu måste flytta möts av liknande engagemang från samhället på den nya orten, säger Jan-Olov Wallin.

Följande anläggningar kommer att avvecklas

AnläggningKommunTärnaby FjällbySTORUMANSäters StadshotellSÄTERBjörklunda Bed and BreakfastBURGSVIKKattisavan CampingLYCKSELEOmvårdsfamiljens ABTÄLVSBYNKuskahusen GårdshotellTOMELILLAVika Gårdens VandrarhemFALUNHalnagårdenTÖREBODAVegby CampingULRICEHAMNKinna StadshotellMARKSkrea Camping och vandrarhemFALKENBERGHotell StorforsSTORFORSUddeholms HotellUDDEHOLMDjupviks VandrarhemSTALLARHOLMENÄpplerums LantgårdBORGHOLM

Bakgrund

Migrationsverket har tidigare, genom ett avvecklingsavtal, meddelat leverantörer som deltagit i direktupphandling 13 att deras avtal inte går att förlänga efter 21 maj. Istället har de fått bedriva verksamhet under tiden som myndigheten under ordnade former försökt hitta andra lämpliga boenden för de boende.

Istället för att avveckla samma dag kan myndigheten teckna ett avvecklingsavtal. Avtalet visar att Migrationsverket avser att stänga anläggningen när personerna som bor på den har erbjudits annat boende eller av andra skäl flyttat ut.

Samtidigt har Migrationsverket genomfört en stor ramavtalsupphandling av tillfälliga asylboenden. Denna är överprövad i alla län förutom Östergötland. Migrationsverket bedömer att myndigheten inte kan invänta ett ramavtal utan måste ta ansvar för statens resurser och nyttja de boenden som har giltiga avtal. Vissa boenden kommer därför att stänga trots att de fått tilldelning i ramavtalsupphandlingen, som tidigast kan börja gälla 21 september.

Kontaktpersoner

Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef på Migrationsverket

Migrationsverkets presstjänst: 010 485 66 55 (vardagar kontorstid) 010 485 06 95 (övrig tid)Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare.


Kontakt


Migrationsverkets presskontakt

presstjansten@migrationsverket.se

010-485 66 55, kl.8-17 på vardagar, övrig tid via mejl.

Vid pågående nyhetshändelser nås pressjouren på 010-485 66 55 utanför kontorstid. Uppdateringar sker då även via vår hemsida, samt på twitter och facebook.