Lödöse museum har något helt unikt i magasinet: Sveriges största samling av medeltida textilier. Den 13 maj visar museet upp dyrgripar ur den skattgömman och bjuder på en heldag på temat textil - med allt från fårklippning till medeltida spånad och växtfärgning!

Textildagen den 13 maj handlar om hantverk och textilhistoria på olika nivåer, och målet är att aktiviteterna ska passa såväl ämnesintresserade som familjer på utflykt.  

Här kan du uppleva fårklippning, spånad på medeltida slända och växtfärgning. Föreningen Bohuslin kommer och bereder lin, och du får gärna vara med! Du kan även prova på att väva på vår varptyngda vävstol – en teknik som använts i tusentals år.

En medeltida skattgömma

En av flera anledningar som gör Lödöse så speciellt är just samlingen av medeltida textilier. Det är många som inte känner till det eftersom det i dagsläget inte går att visa upp de här textilierna i utställningen. De är mycket känsliga för luftfuktighet och ljus, och det skulle krävas en ombyggnad av utställningen för att de skulle kunna visas upp, något som Lödöse museum hoppas kunna göra i framtiden.

- Det ligger en medeltida skattgömma i magasinet. Denna skattgömma är den största medeltida textila samlingen i Sverige, bestående av nålbundna vantar, vävda textilier av olika slag, veckade tyger, brickvävt och flätade band, säger Liselotte Örling, pedagog på Lödöse museum.

Textilfynden från Lödöse är både importerade och inhemska. De berättar om tekniker som användes vid framställningen av tyg och andra textilier, om färgval och mönster och om utvecklingen på området från 1100-talet och framåt.

- Det finns såklart även redskap som använts i produktionen av textilier, allt ifrån sländor, glättstenar, nålar och saxar till skyttlar, fingerborg, vävsvärd, skälkniv, brickbandsbricka, fragment av en bandvävstol och mycket mer, säger Liselotte Örling.

Passa på att besöka Lödöse museum lördagen den 13 maj och få chansen att se ett urval av dessa textilier, och upplev spännande aktiviteter runtomkring!

Program för textildagen

11:00 -15:00 Fårklippning, linberedning (prova på), vävning på varptyngd vävstol (prova på), spånad på medeltida slända, växtfärgning.

11.30 Introduktion till Det medeltida Lödöse. En gratis kortvisning på 20 minuter.

13.00 Textilvisning i hörsalen. Museets pedagog berättar kort om det textila materialet i Lödöse. Ett urval av textilier har tagits fram till beskådan. Obs! Endast klockan 13:00 - 14:00.

Vill du veta mer, skicka ett mejl till liselotte.orling@vgregion.se.

Kontakt

Liselotte Örling
pedagog  
Lödöse museum/Västarvet
Tfn: 010-4414389
liselotte.orling@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45