Den avgörande auktionen av frekvenser för det svenska 5G-nätet avslutades tidigare i starten på året och flera operatörer går vinnande ur kampen. Nu kan den rikstäckande utrullningen av 5G-nätet dra igång på allvar.

Post- och telestyrelsens (PTS) auktion om 5G-nätet gick av stapeln tidigare i år, detta efter flera förseningar. Både Huawei och ZTE portades från auktionen. PTS beslutade under fjolåret i oktober att Huawei skulle uteslutas från den fortsatta utbyggnaden av det rikstäckande 5G-nätet, med referens till att Säpo menar att bolaget löper risk för att skada Sveriges säkerhet.

 

Det faktum att Huawei har uteslutits från 5G-nät utbyggnaden ledde till att auktionen fick genomföras under en hel del osäkerhet kring de villkor som kräver att Huawei utesluts från svenska 5G-nät. Huawei har således överklagat villkoren och pådriver nu ett rättsligt ärende mot PTS. Klart står i vilket fall att operatörerna i Sverige nu är startklara för att expandera 5G-nätet och där man utesluter utrustning från Huawei och istället kommer att ta hjälp från andra leverantörer.

 

Jämförelsetjänsten Mobiltbredband.net har på nära håll följt utvecklingen av 5G-nätet och ser nu fram emot att Sverige äntligen kan trappa upp takten på uppbyggandet av 5G.

 

Nokia och Ericsson valdes som leverantörer

I samband med att auktionen har avslutats har bolagen även gemensamt fulländat upphandlingen av leverantörer. Tele2 och Telenor valde Ericsson och Nokia valdes ut som partners för lanseringen av det rikstäckande 5G-nätet. 

 

Telia kammade hem det största utrymmet under auktionen, på hela 120 MHz, medan Tele2, Telenor och Tre fick ta del av 100 MHz vardera. Teracom som är det enda det statliga bolaget, lade det lägsta budet i auktionen och fick därmed 80 MHz i 2,3 GHz-bandet. Telia som gick vinnande ur auktionen tack vare att de la ett bud på hela 760,25 miljoner kronor.

 

De nya frekvenserna kommer inte att substituera de befintliga frekvenserna i svenska mobilnät, utan expanderar snarare den datakapacitet som existerar i mobilnätet. Detta betyder att de nya frekvenserna som kommer med 5G-nätverken har möjlighet för att minska belastningen på trafik från 4G-nät. 
 

-       De nya frekvenserna både avgörande för det 5G-nätverket men också för att ytterligare förbättra 4G-nätet. Vi gläds mycket åt att Sverige snart kommer att framtidssäkras med bättre kapacitet och täckning och högre hastigheter. Utöver detta utlovas även mindre fördröjning - något som både kommer gynna privatpersoner och företag. Med 5G-nätet kan vi möta framtidens behov av det uppkopplade samhället, säger pressansvarig på Mobiltbredband.net

 

Hela Sverige kommer täckas inom de närmsta åren

Den rikstäckande utbyggnaden av 5G-nätet kickade igång vid starten av 2020 och man har hittills rullat ut det i trettio städer. Målsättningen är att 5G-nätverket ska vara rikstäckande inom de närmsta två-tre åren. Med det nya 5G-nätverket utlovas mycket snabba hastigheter som kommer möjliggöra för ny teknik och innovationer. 

 

Om Mobiltbredband.net

Mobiltbredband.net är en jämförelsetjänst av mobila bredband syftar till att göra det enklare för konsumenter att välja de bästa mobila bredbanden.

 

Presskontakt

Sandra Elofsson, Produktansvarig på Mobiltbredband.net

E-post: info@mobiltbredband.netKontakt


Frida Engström

frida.engstrom@prdirekt.se

0768669966

010 551 75 00