Möjligheten till utomhusbesök införs nu successivt på Eskilstuna kommuns äldreboenden, demensboenden och korttidsverksamhet. Vid besöken används visir eller plexiglas-skärmar för att minimera risken för smittspridning av covid-19.

Med anledning av coronapandemin tar Eskilstuna kommun sedan 18 mars inte emot inomhusbesök till vård- och omsorgsboenden.
För att göra kontakt med vänner och bekanta möjlig har planerade och bokade utomhusbesök successivt införts på boendena, sedan 12 juni.

Vid besöken använder besökare visir för att minimera risken för smittspridning av covid-19. Skärmar av plexiglas används som ett alternativ till visiren på en del boenden. Under många besök kommer en mötesvärd att närvara.

Alla anhöriga kommer att informeras om hur besök ska bokas och gå till. För att ge så många som möjligt chansen att träffa sina nära och kära begränsas ett besök i nuläget till 30 minuter.

– Jag är väldigt glad över att vi nu kan erbjuda en möjlighet till trygga och smittskyddssäkra besök till våra vård- och omsorgsboenden, något som jag vet är väldigt efterfrågat. Vi kommer att ta hänsyn till de individuella behoven inför varje enskilt besök. Det innebär att besöken kan se olika ut på olika boenden, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef äldreomsorg, vård- och omsorgsförvaltningen.

– Det är en svår tid vi är i nu, men det är viktigt att vi alla hjälps åt för att fortsätta hålla avstånd och minska smittspridningen. Jag vill påminna om att fortsatt respektera att vi inte tar emot inomhusbesök eller några spontana besök till våra boenden. Parallellt med de fysiska besöken arbetar vi vidare med att ordna digitala möten.

 

Riktlinjer för besöken

 • Besökstiden begränsas till 30 minuter, detta då vi värnar om att erbjuda så många som möjligt möjlighet att träffa sina anhöriga.

 • Mellan besöken ska det finnas 15 minuter för att mötesvärden ska hinna hjälpa brukare till enhet, rengöra plexiglas/visir samt möta nya besökare.
 • Det är viktigt att både besökare och brukare är symtomfria.
 • Antalet besökare begränsas till två personer per brukare för att möjliggöra ett säkert besök.
 • Fysisk kontakt mellan anhöriga och brukare är inte tillåten.
 • Det är inte tillåtet att gå över till andra sidan av mötesväggen. När besökaren bär visir ska brukaren och besökare sitta vid bestämda platser.
 • Besökare får inte ta med eget fika men boendet kan bjuda på kaffe/saft.
 • Besökaren får inte gå på en promenad med brukaren eller köra dem i rullstolen.
 • Om besökare vill lämna över saker till sin närstående sker det genom mötesvärden / personal
   

För mer information, kontakta:

Fridha Söderqvist, verksamhetschef äldreomsorg
072-977 70 88, fridha.soderqvist@eskilstuna.seEn av Sveriges snabbast växande kommuner med över 106 000 invånare


Kontakt


Eva Norberg

kommunikationsdirektör

eva.norberg@eskilstuna.se

016-710 16 92

070-089 37 38