Mona Brorsson sköt fyra nollor och slogs länge om en pallplats i onsdagen distanslopp i Världscupen i Östersund. Tyvärr var det många som sköt bra så till sist blev det en stark sjätteplats – tangerat personligt rekord!

Men det var inte nog med det – Linn Persson lyckades även hon skjuta fyra nollor och slå sitt personliga rekord när hon hamnade på en fin 15:e plats. Vitryskan Nadezhda Skardino vann med tre sekunder tillgodo på norskan Synnöve Solemdal som överraskande tvåa. 

Mona Brorsson Finnskoga IF

Mona Brorsson öppnade oväntat snabbt under det inledande varvet och var 10:a in till första liggande – och hon lämnade vallen som femma. Kanske var det väl optimistiskt för på de kommande varven tappade hon 30-45 sekunder på de bästa åkarna och möjligheten att på allvar slåss om topplaceringarna, framförallt när skyttet var så stabilt på många håll. I spåret var Mona 2,54 efter snabbaste åkare så där finns det mer att ge. Men det var härligt att se hennes kyla på vallen och roligt att Mona blev en av de sex som fick vara med på den efterföljande blomsterceremonin! 

Lite i skymundan imponerade även Linn Persson med ett stabilt nollskytte som förbättrade hennes 17:e plats från sprinten i Antholz för två säsonger sedan med två placeringar till en slutligt 15:e plats i dagens distanslopp. Förra året blev ju en besvikelse för Linn som fick avbryta tävlandet på grund av ryggproblem, men nu är hon tillbaka på allvar. Hon var långsammast av svenskorna i spåret, nästan fyra minuter efter snabbaste åkare. Men ge Linn några tävlingar till så är hon med och slåss på allvar om topplaceringarna. 

Förra säsongen debuterade Hanna Öberg i Världscupen med en sensationell åttondeplats i distansloppet i Östersund. Tyvärr gjorde tre missade skott att det inte blev riktigt samma succé i år – och skyttet var också aningen långsammare än vanligt. Men däremot var Hanna klart snabbast i spåret av svenskorna med så bra som 12:e åktid, 1.44 efter Denise Herrman, men före snabba tjejer som Veronika Vitkova, Mari Laukkanen och Marie Dorin Habert. 25:e plats är klart godkänt och med fullt skytte hade hon faktiskt vunnit! 

Precis som Linn var Emma Nilsson på väg mot en plats bland de 15 bästa efter tre säkra nollor. Men med två bom i det avslutande stående skyttet försvann den chansen och hon hamnade till sist strax utanför poängplats som 43:a – riktigt försmädligt när det var så nära. Emma var drygt tre och en halv minut efter snabbaste åkare – men med lite mer fart i spåret dröjer det inte länge förrän även hon slår sitt personbästa och hamnar bland de 20 främsta. 

Förra säsongen var Anna Magnusson vår klart bästa poängplockare på damsidan men idag var det tungt både i spåret och på skjutvallen och det blev en 54: e plats i mål. Precis som i mixedstafetten saknades den riktiga farten och hon var bara tredje snabbast av svenskorna, 3.07 efter bästa tid och 1.23 efter Hanna. Vanligtvis är Anna säkerheten själv i skyttet men nu blev det hela tre bom – alla i liggande. Hon får ta med sig det fina nollskyttet i stående och ladda om för revansch i sprinten på fredag – där är jag säker på att vi får se en helt annan Anna… 

I morgon fortsätter Världscuptävlingarna med herrarnas distanslopp. Det blir spännande att se om Fredrik Lindströms fina form fortsätter och om Jesper Nelin lyckas hålla ihop sitt stående skytte. Dessutom får Torstein Stenersen och Peppe Femling chansen att visa vad de går för. Kan vi hoppas på tre herrar bland de 40 främsta, precis som för damerna? 

Text och analys: L-G Alsenius


Förbundets ändamål är att bredda och popularisera skidskytteidrotten, samt att skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. I detta arbete är föreningarna den viktigaste kuggen, eftersom det är där verksamheten utvecklas och bedrivs.


Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220