Foto: Memfis Film

Framgångarna fortsätter för svensk film även under 2009. Nu står det klart att Lukas Moodyssons nya film Mammut har blivit uttagen till huvudtävlingen på Berlins internationella filmfestival 2009.


Michelle Williams och Gael Garcia Bernal Foto: Memfis Film

Huvudtävlan väger tungt

- Jag är väldigt glad! Berlin är min favoritfestival, det har den varit ända sedan Fucking Åmål visades där för tio år sedan, säger Lukas Moodysson.
- Vi har glatts åt flera internationella filmframgångar de senaste åren men nyheten om Mammut är extra rolig eftersom det är den första svenska film på fem år som deltar i huvudtävlan på någon av de tre tunga filmfestivaler, där man tävlar om Guldbjörn, Guldpalm respektive Guldlejon; Berlin, Cannes och Venedig. Det här är oerhört viktigt för svensk film, säger Filminstitutets utlandschef Pia Lundberg.  
- Underbart! Vi har jobbat under tre års tid med att försöka skapa en stark, gripande film på världsnivå. En inbjudan till huvudtävlan i Berlin är ett tecken på att vi kanske har lyckats, säger filmens producent Lars Jönsson.

Om filmen

Mammut tar avstamp i en lyxvåning i New York, hemma hos det unga paret Ellen och Leo och deras åttaåriga dotter Jackie. Leo är skapare av en framgångsrik spelsajt och har ramlat in i en värld av pengar och stora beslut. Ellen arbetar som kirurg och jobbar med att rädda liv. Båda föräldrarna är uppslukade av sina arbeten, och dottern Jackie umgås mest med familjens filippinska barnflicka Gloria, något som får Ellen att börja tvivla på sina livsval. När Leo åker på en affärsresa till Thailand påbörjas ett förlopp som får dramatiska följder för alla inblandade.
I huvudrollerna ser vi de internationella stjärnorna Gael García Bernal och Michelle Williams.
- Filmen handlar om familjer, den handlar om föräldrar och barn, hur vi beter oss mot våra barn, både våra egna och andras. Den handlar om hur vi allihop på den här planeten är sammanlänkade med varandra, vare sig vi vill det eller inte. Och hur vi behöver varandra, berättar Lukas Moodysson.
Mammut har som Moodyssons tidigare spelfilmer producerats av Lars Jönsson för Memfis Film. Inspelningen skedde i New York, Thailand, Filippinerna och Trollhättan.
Svenska samproducenter utöver Memfis är Film i Väst och SVT. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Peter "Piodor" Gustafsson.
Berlins filmfestival äger rum mellan den 5 och 15 februari 2009. Lukas Moodysson och filmens skådespelare närvarar vid visningen på festivalen.

Mammut har biopremiär i Sverige den 23 januari 2009. SF Film distribuerar. 

Mer information:
Martin Strömberg
Strömberg PR
E-post: martin@strombergpr.se
Tel: 070-771 64 47
Bilder: www.sf.se


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34