Att köpa böcker till barn brukar uppskattas. Av deras föräldrar, sällan av barnet. Det är kanske inte så konstigt. Ofta köper man böcker som man själv läste som barn. Hur kul är de i dag? Hur väl känner dagens barn igen sig i böcker populära på 70-talet? Barnbokskatalogen vill att du ska bli populär på nästa barnkalas eller i jul, för i katalogen får du tips på kvalitetssäkrade och helt nya böcker.

Det finns en tendens att vuxna köper nyutkomna böcker till sig själva, men ger barn böcker som de själva läste när de var små och som de minns i ett nostalgiskt skimmer. Böcker som saknar relevans för dagens barn, med ett språk som skiljer sig markant från det språk dagens unga hör eller pratar. Pia Wretlind har fem barnbarn och är både mormor och farmor, dessutom har hon jobbat med barn och unga under hela sitt yrkesverksamma liv. För henne har Barnbokskatalogen en given plats.
– Jag tar med mig katalogen hem till barnbarnen. Många nycklar finns i läsningen, då måste man hitta roliga böcker. Här hittar jag också tips på bra julklappar. Att få tag på böcker som verkligen passar den man köper till är jätteviktigt ur lässynpunkt, så att barnen har lust att läsa, säger hon.

Urvalsgrupp väljer böcker
Katalogen innehåller boktips för barn och ungdomar i alla åldrar, från de allra minsta till tonåringar. En urvalsgrupp bestående av experter på barn- och ungdomslitteratur läser böcker ur årets bokskörd och väljer sedan ut de böcker som de tycker är bäst. Då har de beaktat allt ifrån genus, mångfald och funktionalitet, det vill säga, att kroppen kan fungera olika på olika människor.
– I katalogen hittar jag nyheter, som är genomgångna och kvalitetssäkrade. Jag vet att de är jämställda och lika bra för tjejer och killar. Här hittar jag tips på böcker som jag själv inte vet något om. Det är väldigt roligt och en stor hjälp.
Man kan hämta sitt exemplar av Barnbokskatalogen på biblioteket. På hemsidan barnbokskatalogen.se hittar man alla böcker utgivna det gångna året, även de som av olika anledningar inte kom med i papperskatalogen. Pia Wretlind önskar att den vore tillgänglig på fler ställen.
– Den skulle egentligen finnas i mataffären så att fler skulle hitta och använda sig av den. Vi äldre har definitivt en funktion att fylla för barn och unga – att se till att alla barn får möjlighet att hitta till böckerna och läsningen. Det är en stor demokratifråga.

Bildtext: Pia Wretlind lusläser Barnbokskatalogen varje år och hittar nya böcker som hon kan låna eller ge bort. Foto: Kultur i Väst


Har du frågor om Barnbokskatalogen? Hör av dig till Katarina Dorbell, redaktör och projektledare på Barnens bibliotek.
katarina@barnensbibliotek.se
070-818 20 02

Kultur i Väst
Förvaltningen Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Vi tror på stora upplevelser för den enskilda medborgaren och utvecklande samarbeten med kommuner, organisationer och föreningar. I vår verksamhet ingår det regionala biblioteksuppdraget och delar av det regionala musikuppdraget. Läs mer på www.kulturivast.se


Bifogade filer

 k2ccfehixk9u37jeje9b
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45