Har du hört talas om Ingeborg, som vid 20 års ålder var mäktigast i Skandinavien? Inte? Det är du inte ensam om. Men nu på lördag har du chansen att ändra på det genom att besöka Forsviks bruk och lyssna till andra delen av Stefan Högbergs föreläsningsserie om gränsöverskridande kvinnor på medeltiden.

Stefan Högberg har i flera år skrivit och föreläst om medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Han arbetar som arkivarie och driver webbplatsen och bloggen Kvinnliga krigare och andra medeltida regelbrytare. Där berättar han källkritiskt om personer som kan beläggas i källmaterial. Utöver den omtyckta bloggen har han också skrivit boken Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater som kom ut i början av december förra året. 

– Det är först de senaste decennierna som historiker på allvar undersökt medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Den delen av historien har legat dold, så det är väldigt roligt att få berätta om medeltidens kvinnliga ledare, läkare, trubadurer och soldater, säger Stefan Högberg.

Ingeborg - mäktigast i Skandinavien

På lördag 20 januari klockan 15:00 i Brukskontoret på Forsviks bruk får publiken chansen att möta Ingeborg, med Guds nåd hertiginna av Sverige.

Historieböckerna berättar att hertig Erik dog efter Nyköpings gästabud. Vad de däremot sällan tar upp är att hans sextonåriga hustru Ingeborg tog över familjens resurser i gränslanden mellan Danmark, Sverige och Norge, eller att hon var mäktigast i Skandinavien åren runt 1320. Någon gång vid den tiden föddes hennes planer på att erövra Skåne.

Stefan Högberg låter oss följa Ingeborgs dramatiska liv i 1300-talets nordiska maktelit; en spännande berättelse och en fallstudie över en gränsöverskridande medeltidskvinna.

Kommande föreläsningar om gränsöverskridande kvinnor

Del 3: Medeltidens kvinnliga krigare

Lördag 24 februari, klockan 15:00, Brukskontoret, Forsviks bruk

Alla känner till Jeanne d’Arc, tonåringen som förde Frankrikes arméer till seger under hundraårskriget. Färre vet att vi även hittar andra kvinnliga krigare och härförare i medeltida källor; fler än vare sig före eller efter den perioden. Stefan Högberg berättar om kvinnor som spelade militära roller i Europa under medeltiden; både aristokrater som förde befäl och de fotsoldater som skymtar fram i källorna. Trots att samtiden förknippade krigföring med manlighet hamnade kvinnor förvånansvärt ofta i sådana positioner.

Fri entré. Hörslinga finns i lokalen, samt möjlighet att köpa fika. Välkommen!

Kontakt

Christina Bodling
Museipedagog
Forsviks bruk/Västarvet
Tfn: 0700-20 77 12
christina.bodling@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45