I en intervju nyligen för en svensk dagstidning fick europeiska elitensemblen Carion frågan hur det är att spela verk av mästare som Bach och Mozart utantill.

>– Lite svårare, men mycket bättre, löd svaret.

Musik, menar Carions medlemmar, är ett språk som kräver ögonkontakt. Snart får publiken i Borås och Lerum chansen att uppleva den hyllade gruppen, öga mot öga.

Det är när man ser folk i ögonen som man förstår vad de menar. Då kan man inte ha noter och notställ i vägen. Och då måste man som musiker memorera varje noterad detalj och spela från minnet. Eller, som Carion antagligen skulle uttrycka det, från hjärtat.

Så har de också kallats för en "epokgörande förnyelse av den klassiska konsertformen". Andra skulle kanske bara säga att de är formidabla musiker med ovanlig leklust och stort mod. Helt klart är att konstmusik sällan blir så levande som när europeiska blåsarkvintetten Carion har konsert.

Koreografi och samspel
För sex år sedan vann den då färska ensemblen Danmarks Radios stora kammarmusikpris efter att ha spelat György Ligetis krävande "Sex bagateller" – utantill. Några månader senare gav Carion sin första konsert helt utan noter, och har sedan dess alltid framfört repertoaren utantill. Friheten använder de till kontakt med varandra och publiken och, inte sällan, till koreografi som förstärker musikens uttryck.

– En konsert med Carion glömmer man inte‚ det är en inspirerande helhetsupplevelse, säger turnéproducent Vanessa Labañino på Musik i Väst.

Carions mål är kombinera kammarmusik på högsta konstnärliga nivå med ett perfekt samspel mellan musikerna. Lägg till lekfullhet och en spännande repertoar så kan du nästan föreställa dig. Som lyssnare kan du ta in musiken med flera sinnen samtidigt, utan filter.

Internationell elitensemble
Det är ett koncept som går hem. Carions resor över kontinenten lämnar ett pärlband av lyriska recensioner och förtjusta konsertbesökare efter sig. Kvintetten etablerar sig nu som en internationell elitensemble, med en helt egen kombination av progressiva framföranden och okomplicerat tilltal.

Musiken väljs med hjärtat; ensemblen spelar bara musik de älskar. Det innebär en varierad och överraskande repertoar, som dessutom skiljer sig mellan konserterna. Det exakta innehållet vid varje konsert under den svenska turnén har nämligen valts av respektive konsertarrangör. Publiken kommer att möta ett av fyra program med olika sammansättning, där verk av bland andra Béla Bartók, Carl Nielsen, Wolfgang Amadeus Mozart och Jacques Ibert kan ingå. En del är modernt, en del klassiska blåskvintetter och en del omarrangerat speciellt för ensemblen. Totalt är den intränade repertoaren uppemot fyra timmar lång.

Återstående konserter under Sverige-turnén
on 24 nov, 19.00, Musikgemaket, Slottet, Halmstad, Musik i Halland
lö 27 nov, 17.00, Konstmuseet, Borås,
Kammarmusiken i Borås
sö 28 nov, 18.00, Dergårdsteatern, Lerum,
Kammarmusik i Lerum

Förutom offentliga konserterna har Carion under besöket gjort en rad framträdanden på skolor och workshops på kulturskolor.

Samarbete över länsgränserna
Turnén med Carion är ett av flera samarbeten mellan Musik i Halland och Musik i Väst.
– När det gäller internationella kulturutbyten är det viktigt att vi samverkar länsmusikorganisationer emellan, menar Vanessa Labañino.
– Det håller kostnaderna nere, men framför allt ger det ett utökat kontaktnät, fler idéer och större publik.
– Det är jätteroligt att kollegorna i Halland är med; inte minst att de förmedlar så många konserter för ung publik.

Utbildade i Europa och USA
Carions medlemmar kommer från Danmark, Frankrike och Lettland, och är utbildade i några av Europas och USA:s främsta högre musikutbildningar:

Hélène Navasse, flöjt
Egils Upatnieks, oboe
Egīls Šēfers, klarinett
Niels Anders Vedsten Larsen, fagott
David M.A.P. Palmquist, valthorn

Gruppen har Danmark som bas.

Sagt om Carion
”These young players are just the best there is and I am honored and indeed very lucky to have been given the chance to play with them.”
Sir James Galway

”Låt mig säga det med detsamma: min beundran för dessa fem unga musiker känner inga gränser! Man måste ha upplevt det i verkligheten för att helt förstå vilken epokgörande förnyelse av den klassiska konsertformen det handlar om här.”
Jens Østergaard

Fler länkar
Verkförteckning och mer information
Carion på YouTube
Turnéevenemanget på Facebook
Carions webbplats
Carion på Twitter

Mer information
Kontakta Vanessa Labañino på Musik i Väst
tel  0703 49 21 61
e-post vanessa.labanino@miv.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45