Nålbindning är en uråldrig teknik som har förekommit i hela världen. Idag verkar det gamla hantverket få ett uppsving och Lödöse museum arrangerar ett nålbindningscafé för alla som vill pröva på och lära mer.

Nålbindning går ut på att man syr ihop öglor i varandra runt sin tumme, med garn och en trubbig nål. Tekniken har förekommit i hela världen, och har även kallats sömma, binda, nåla och påta.

Slitstarka plagg
Nålbindning skapar täta och slitstarka plagg, och valkar man det dessutom efteråt så blir det ännu mer tätt. Går det hål i plagget så repas det inte upp så som stickade plagg gör, utan det är lätt att lappa och laga. För att göra plaggen ännu mer slitstarka kan man blanda in nöt- svin- eller till och med människohår i garnet. Dock blir traditionellt nålbundna plagg inte lika formbara och elastiska som till exempel stickade plagg, vilket gör att tekniken lämpar sig bäst till plagg som sockar, vantar och mössor.

Redan på stenåldern
Tekniken kan spåras ända tillbaks till stenåldern. Ett av de äldsta fynden man har hittat är ett fragment av vad man tror är ett nålbundet nät, i Nahal Nemar, Israel. Det är daterat till 6500 år f.Kr. Många av de historiska fynden har tidigare tolkats som stickade, då det kan vara extremt svårt att se skillnad på de båda teknikerna. Flera fynd har dock omtolkats, och anses nu vara nålbundna snarare än stickade. Ett sådant känt fynd är det man tidigare trodde var det äldsta stickade fyndet, hittat i Dura-Europos i nuvarande Syrien, daterat till 200-talet e.Kr.

Tekniken får nytt liv
Nålbindning var väl utbrett i hela Skandinavien under såväl vikingatid som medeltid, men så småningom tog stickning och virkning över. Idag verkar nålbindningen dock ha fått ett uppsving, dels tack vare historiskt intresserade som gett nytt liv åt tekniken, men även allmänt hantverksintresserade som upptäckt fördelarna med nålbundna plagg - och kanske framför allt glädjen i att skapa dem!

Nålbindning på Lödöse museum
Söndagen den 27 november arrangerar Lödöse museum nålbindningscafé klockan 13-15. Alla är välkomna, nybörjare eller redan kunniga. Vi inspireras och lär oss av varandra - kanske upptäcker vi nya sätt att använda tekniken på, utöver de traditionella!

Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.

Välkommen!

För mer information kontakta: Liselotte Örling, pedagog, Lödöse museum, liselotte.orling@vgregion.se, 010-441 43 80

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle.  Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Bifogade filer

 Nålbindning2
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45