Lördagen 23 mars kl. 11–15 kommer Barbara Landelius och Caroline Lundberg från föreningen Göteborgsslöjd till Lödöse museum, och tillsammans med dem kan man nåltova ull hela dagen!

– Det ska bli jätteroligt att komma till Lödöse och göra det här tillsammans med Caroline, säger Barbara Landelius, som till vardags arbetar på Göteborgs naturhistoriska museum. Vi tycker att sånt här r så roligt och trivs så bra att få jobba ihop!

Tovad ull har använts i tusentals år i olika delar av världen, och man har gjort allt ifrån tält till värmande sulor i skorna. Med ull och en liten nål med hullingar kan man skapa de mest fantastiska saker kanske vill du göra ett djur, en ängel eller en tavla?

När man nåltovar behöver man en tovningsnål/filtnål. Det är en vass nål med hullingar längs sidorna (man får passa sig lite så man inte sticker sig).  När man sticker ner nålen i ullen fastnar ullens fibrer i hullingarna på nålen. Ullen drar då ihop sig.  Ju mer man sticker ner nålen desto fastare blir ullen.

   Vi tycker också båda att det är så viktigt att få leda in barn och vuxna i slöjdens underbara värld, att få se hur händer, hjärna och hjärta samverkar och alla ”kan” och får uppleva hur en tanke blir någonting, säger Barbara Landelius. Att få upptäcka och arbeta med naturmaterial behövs verkligen i vår värld! Vi vill att andra ska få känna samma glädje som vi har av all slöjd, som att tälja, tova, fläta, trycka, sy, brodera, sticka och virka, origami med mera, avslutar Barbara Landelius.

Välkomna att skapa fritt med nåltovning på Lödöse museum!

Ingen föranmälan. Gratis.

Välkomna!

Liselotte Öhrling
Lödöse museum
Program och pedagogik
liselotte.ohrling@vgregion.se
0761-389603

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Bifogade filer

 Ian
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45