Textilhistorisk fixarakut, miljömäktiga utskällningar och armbrytning i världsklass. Årets upplaga av Kalmarsundsveckan bjuder på många både hållbara och spännande inslag.

I år rivstartar veckan på onsdagen den 28 augusti med roasting av lokala "hot shots" på Stortorget i Kalmar och veckan avslutas med solsafari runt länet på söndagen.

- KSRR finns med på scenen vid flera tillfällen under veckan, men vi har valt att lägga vårt mesta krut på lördagen då vi bland annat bjudit in Fixarakuten från Kalmar läns museum, berättar förbundschef Jan Fors.

Fixarakuten består bland annat av textilhistoriker Adam Norman och med sig har han symaskinsvirtuoserna från länsmuseets kostymateljé.

De finns på plats under hela lördagen och bistår med råd och tråd om hur man kan bevara, sy om eller återställa kläder och textilier som är trasiga, inte passar, eller av olika anledningar inte används.

- Det är häftigt att återbruk blivit mer än en trend, konstaterar Jan Fors. Vintage har hög status och har man äldre plagg eller textilier som kanske bara behöver justeras och moderniseras lite kan man få hjälp av Fixarakuten.

Onsdagen har klimatet som tema och med Mattias Goldmann som moderator kan det inte bli annat än både spännande och intressant. Han har inga betänkligheter över att ställa våra lokala makthavare och företagsledare ordentligt mot väggen när det gäller deras insatser för miljön.

– Jag kommer att hårdhänt skälla ut de som inte gör sitt för att minska utsläppen och hylla dem som är del av lösningen, säger Mattias Goldmann till Kalmar Energi som är en av arrangemangets huvudsponsorer.

SAS hållbarhetschef Lars Andersen Resare är på plats och redögör för hur hans bransch ser på framtidens flygresor. Förhoppningsvis kan vi få lite klarhet i hur mycket flygskam vi behöver för att inte skada planeten ytterligare.

Torsdagen handlar om mat och vatten. Dagens ciceron är den sjungande komikern Staffan Lindberg som på kvällen även ger sin ståuppshow KliMatNyttigt.

- Vi har en planet som bränner vid och maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Men äta måste vi, så vad gör vi, undrar han?

Att hållbarhet är business börjar bli allt tydligare och fredagens huvudtema handlar om varför det är lönsamt att satsa på både social och ekologisk hållbarhet. 

Lördagens moderator är ingen mindre en Heidi Andersson. Armbryterskan från Ensamheten som vunnit VM elva gånger, är hedersdoktor i skogsvetenskap och som drömmer om en värld baserad på cirkulär ekonomi.

Räkna ut din koldioxidbudget och få konkreta tips på hur du kan minska din klimatpåverkanoch naturligtvis finns möjligheten att testa en armbrytningsmatch...

Hela programmet finns på www.kalmarsundsveckan.se. Vissa arrangemang kräver föranmälan.

Välkomna!Kretslopp Sydost är ett kommunalförbund som ansvarar för att omhänderta hushållens avfall, informera om källsortering och verka för minskat avfall inom våra medlemskommuner Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Sävsjö, Vetlanda och Uppvidinge. Inom förbundet bor det ca 185 000 invånare. Vid vår avfallsanläggning på Moskogen hanterar och behandlar vi alla typer av avfall. Hos Kretslopp Sydost arbetar ca 90 medarbetare och vårt uppdrag utförs i såväl egen regi som av upphandlade entreprenörer. Verksamheten är helt taxefinansierad och Kretslopp Sydost omsätter ca 205 Mkr årligen.


Kontakt


Madeleine Åkesson

Kommunikationsansvarig

madeleine.akesson@kretsloppsydost.se

072-466 57 31

Maria Schade

Förbundsdirektör

maria.schade@kretsloppsydost.se

076-787 28 77