Barnens bibliotek arrangerar i höst en novelltävling för unga tillsammans med Tidningen Julia och nätverket Läslov v 44. Tävlingen har temat miljö och framtidsdrömmar och författaren Ebba Hyltmark, som själv debuterade när hon var 17 år, är en av jurymedlemmarna i tävlingen.

För unga som tycker om att skriva finns nu chansen att få sin novell publicerad på Barnensbibliotek.se och i en av Sveriges populäraste ungdomstidningar, tidningen Julia, och därmed kunna sätta ”författare” på sitt cv. Förstapristagaren har dessutom en vinstsumma på 5 000 kronor och ett skolklassbesök av Ebba Hyltmark att se fram emot. 

– Vinsterna är viktiga drivkrafter men framförallt handlar den här tävlingen om lusten att skriva, om att bli läst och om att stärka sin självkänsla. Vi vill uppmuntra unga att våga dela med sig av sina fantastiska berättelser och förhoppningsvis upptäcker många samtidigt hur kul och utvecklande det är att skriva, säger Madeleine Gripsten, projektledare på tidningen Julia. 

Tävlingstemat är en del av Barnens biblioteks lästema Miljö och klimat som inleds den 15 oktober, och det är även huvudtemat för årets Läslov. 

– Miljö & klimat kan vara ett utmanande tema. Vi vill lyfta fram lästips och aktiviteter inom temat som ger styrka och framtidstro hellre än oro och novelltävlingen ger en möjlighet att sätta ord på och bearbeta känslor.

I juryn sitter Madeleine Gripsten från Tidningen Julia, Katarina Dorbell från Barnens Bibliotek, Elisabet Reslegård från Läsrörelsen och nätverket Läslov v.44, och sist men inte minst en av Sveriges yngsta författare genom tiderna – Ebba Hyltmark.

Förutom att läsa och välja ut sina favoritnoveller kommer Ebba även fungera som frontfigur för tävlingen. Hon kommer bland annat att dela med sig av tips och inspiration för att göra det enklare att komma igång med skrivandet.

– Noveller är en ganska speciell genre och det är bra att hålla sig kort och att veta vad man vill säga och inte snurra in sig i en massa sidospår. Jag brukar själv alltid börja med att tänka på vad som är målet med historien och sen hela tiden ha ett tydligt fokus på att komma dit, förklarar Ebba Hyltmark. 

Novelltävlingen är öppen för alla barn och ungdomar upp till 16 år. Berättelsen ska vara mellan 5000 och 9000 tecken och skickas in via Barnensbibliotek.se/novell.

Tävlingen pågår fram till den 21 november och är öppen för både privat deltagande och via skolor och bibliotek.

Fotnot: Ebba Hyltmark är aktuell med den nya boken ”Jag kan nästan känna solen” som släpptes i maj och ges ut av Brombergs förlag.

Högupplösta pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

Katarina Dorbell, Barnens bibliotek/Kultur i Väst,
0708 18 20 02, katarina@barnensbibliotek.se

Madeleine Gripsten, projektledare Tidningen Julia, Egmont Publishing, 
076 173 26 13, madeleine.gripsten@egmont.se

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. Vi arbetar för ett brett och inkluderande kulturliv som når och angår invånarna i Västra Götaland. Grunden i vårt arbete är att stärka kulturen och dess roll i samhället. För att åstadkomma det samarbetar vi med kulturlivets aktörer både regionalt, nationellt och internationellt. På Kultur i Väst arbetar vi med alla konstarter men också med arrangörsutveckling, samhällsutveckling, mångfaldsfrågor, jämställdhet och tillgänglighet inom kulturen. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 novelltavling



Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45