Fotograf/Källa: Torkel Ekqvist, Fotogruppen Södersjukhuset

Torsdag 9 februari invigs Södersjukhusets nya bröstcentrum i centralt belägna lokaler vid Södra station. Till det nya centret kallas kvinnor för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar vid misstänkt bröstcancer. I samma lokaler ryms också Karmastudien - en av världens största studier för att tidigare upptäcka och förebygga bröstcancer.

 – Tidigare har bröstcancerpatienter slussats mellan olika sjukhus och verksamhetsområden. Nu ansvarar bröstcentrum för hela vårdkedjan, från utredning och diagnos till behandling (kirurgisk eller onkologisk) samt uppföljning och rehabilitering, säger Mariann Iiristo, patientflödesledare, och överläkare onkologi, på Södersjukhusets Bröstcentrum.

På Bröstcentrum görs mammografiska hälsoundersökningar (screening), undersökningar av kvinnor som remitterats hit av sin husläkare eller själva kontaktat bröstcentrum för att de upptäckt en knöl i bröstet. På Bröstcentrum genomförs också ärftlighetsutredningar av kvinnor som har bröstcancer i släkten. 

 – De flesta kvinnor som kommer till oss är trots allt friska, därför känns det bra att kunna välkomna dem till våra fräscha lokaler utanför sjukhusmiljön, säger Mariann Iiristo.

Karmastudien - en av världens största bröstcancersstudie
I Södersjukhusets nya Bröstcentrum pågår även  Karmastudien, ett bra exempel på hur forskningen och vården knyts ihop. Nyligen startades en ny spännande studie där man undersöker om friska kvinnor kan medicinera för att förebygga bröstcancer.

– På Bröstcentrum är det enkelt för våra deltagare att komma i kontakt med oss. Vi har dessutom all den specialistkunskap vi behöver vilket är en förutsättning för att genomföra studier med hög kvalitet, berättar Per Hall, professor vid institutionen för epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och ansvarig för Karmastudien.

Välkommen på invigningen av Södersjukhusets Bröstcentrum
Södersjukhusets Bröstcentrum invigs torsdag 9 februari kl. 18.15 av Södersjukhusets vd Tomas Movin och landstingsråd Anna Starbrink (L). I samband med invigningen bjuds allmänheten in till Bröstcentret för att få se lokalerna och få lära sig mer om bröstcancer, mammografi, ultraljud, ärftlighetsutredning, cytologisk diagnostik och bröstcancerforskning.  

Se bifogat program.
 

Vill du närvara vid invigningen? Kontakta Södersjukhusets presstjänst på tfn 070-484 10 76.

 
Södersjukhuset är ett akutsjukhus genom hela livet. Akutsjukvården är vår kärnverksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, vår specialitet. Vi har också en av landets största förlossningskliniker och här föds över 7000 barn varje år. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.


Kontakt


Presstjänsten Södersjukhuset

press.sodersjukhuset@sll.se

070-4841076

Sofia Sjöman Waas

Presschef

sofia.sjoman-waas@sll.se

08-616 10 00

070-484 10 76 (Öppet alla dagar kl. 08.00 - 20.00)