Fotograf/Källa: Sofia Johansson

Idag lanseras vindelfjallen.se, Länsstyrelsens nya hemsida för Vindelfjällens naturreservat.

–  Vindelfjällen är ett av Europas största naturreservat. Det är ett storslaget område som lockar allt fler besökare varje år, både från Sverige och utlandet. Nu möter vi det ökade intresset med en helt ny hemsida som visar upp områdets hela bredd, säger Peter Jonsson, biträdande enhetschef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Intresset för naturupplevelser och friluftsliv har ökat stort under pandemin. Det gäller inte minst för Vindelfjällen. Under 2020 såg STF en ökning av besökare på Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs med 879 procent. Vindelfjällen var även det reservat som hade flest sidvisningar på Länsstyrelsens hemsida under 2020.

– Syftet med den nya hemsidan är att lyfta fram Vindelfjällen i rampljuset. Sidan innehåller relevant information för dig som vill planera din tur eller inspireras av allt som finns att uppleva i Vindelfjällen, berättar Sofia Johansson, som projektlett arbetet med hemsidan.

Kartor från Naturkartan som visar vandringsleder, stugor och rastplatser i Vindelfjällen har integrerats på sajten.

Naturum Vindelfjällen får en framträdande plats

Naturum finns både i Hemavan och Ammarnäs och fungerar som bemannade besökscentrum för naturreservatet. Här kan du ta del av utställningar, följa med på guidade turer och lära dig mer om djur, natur och kultur i Vindelfjällens naturreservat. På den nya hemsidan finns egna ingångar för naturum där besökare enkelt hittar aktuell information om öppettider, aktiviteter och utställningar.

Vindelfjällens naturreservat

Vindelfjällen ligger i Västerbottens nordvästliga hörn i Sorsele och Storumans kommuner. Reservatet sträcker ut sig på 565 000 hektar fjällvidder och fjällnära skog. Tack vare ett stort antal skid- och vandringsleder, raststugor, övernattningsstugor samt orterna Hemavan-Tärnaby och Ammarnäs är Vindelfjällen tillgängligt för lokalbefolkning, besökare och besöksnäring året runt.  

Nya vindelfjallen.se

För mer information kontakta:

Peter Jonsson
Biträdande enhetschef naturvårdsenheten
010-225 44 35
peter.jonsson@lansstyrelsen.se

Frida Björkelid
Naturkommunikatör
010-225 44 18
frida.bjorkelid@lansstyrelsen.se

Relaterade bilder


Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i Västerbottens län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövding Helene Hellmark Knutsson är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov. Vårt uppdrag är att arbeta för en utveckling där miljö, tillväxt och goda levnadsvillkor går hand i hand. Målet är en ren livsmiljö, en stabil arbetsmarknad samt ett gott liv för invånarna. Vi arbetar för en hållbar utveckling i länet.


Kontakt


Jörgen Boman

Kommunikationschef och presskontakt

jorgen.boman@lansstyrelsen.se

070-669 00 10

070-669 00 10

Emma Johansson

Kommunikatör Naturvårdsenheten

emma.e.johansson@lansstyrelsen.se

072-223 15 04

Robert Klingbert

Kommunikatör

robert.klingbert@lansstyrelsen.se

Linnéa Ivarsson

Miljökommunikatör

linnea.ivarsson@lansstyrelsen.se

010-225 43 74

072-236 22 41